Gemeente Rotterdam

Nr. 26
5 maart 2004

Strenge controle leidt tot daling:

Veel minder inschrijvingen in proefgebieden

Sinds drie weken voert de gemeente Rotterdam strenge controles uit op inschrijvingen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De eerste resultaten laten een forse vermindering van het aantal inschrijvingen zien. Tot voor kort waren er gemiddeld 60 verhuizingen per week in de proefgebieden. Dat aantal is afgenomen naar een gemiddeld aantal van 19 per week.

Uit de 41 controles van de afgelopen 3 weken blijkt dat tien inschrijvingen niet werden gehonoreerd, omdat er in alle gevallen sprake was van illegale logementen. 28 Inschrijvingen waren in orde, 2 mensen hebben afgezien van inschrijving en één inschrijving was onjuist.

Het lijkt er op dat de communicatiecampagne richting eigenaren en aspirant-bewoners zijn vruchten heeft afgeworpen. Door als onbestelbaar retour gekomen brieven aan eigenaren/bewoners, die bij de start van deze pilot zijn verzonden, zijn 33 personen alsnog uitgeschreven en in onderzoek genomen door SoZaWe en de dienst Burgerzaken. Voorts wordt een onderzoek ingesteld naar 45 verdachte bedrijven.

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze aanpak voorgesteld in het actieprogramma Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans, om een eind te maken aan misstanden op de woningmarkt. Door het niet strikt naleven van de inschrijfprocedure door een kleine groep Rotterdammers is een aantal illegale situaties in de stad ontstaan. Vooral in de hotspotgebieden. Deze gebieden kenmerken zich door één of meer straten waar criminaliteit, vervuiling en verloedering het beeld bepalen. In deze gebieden gaat het dan vooral om illegale bewoning en het misbruik maken van voorzieningen. Deze gestarte aanpak past in het streven van het college om de woningmarkt gezond en de stad veiliger te maken.

De proef wordt in eerste instantie uitgevoerd in vier gebieden: Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en Riederbuurt-Noord. Het gaat hierbij om de volgende straten: Dordtselaan, Moerkerkestraat, Borselaarstraat, Bas Jungeriusstraat, Strevelsweg, Katendrechtse Lagedijk, Putsebocht, Hillevliet, Slaghekstraat en Riederstraat. Vijf teams van twee ambtenaren controleren de nieuwe inschrijvingen. Na afloop van de proef bekijkt de gemeente of de bestandenaanpak definitief onderdeel van de inschrijfprocedure wordt.

noot voor de redactie/