Politie Noord-Holland-Noord

Hoorn & omgeving, 5 maart 2004.

Hoorn 05-03-2004 - 15.15 uur

Aanrijding met dodelijke afloop, politie zoekt getuigen

Hoorn, donderdag 4 maart 2004.

Omstreeks 15.40 uur, vond er op de kruising IJsselweg-Plevierstraat in de woonwijk Kersenboogerd, een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een personenauto. De personenauto sloeg door de botsing over de kop en de twee inzittenden ervan raakten bekneld in hun voertuig. De bestuurder, een 50-jarige man uit Bovenkarspel, overleed ter plaatse. Zijn passagiere, een 47-jarige vrouw uit Hoorn, raakte zwaar gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Amsterdam. Er waren ambulances en een traumaheli ter plaatse. De brandweer heeft de slachtoffers uit de personenauto, een rode Peugeot, gehaald. De bestuurder van de vrachtauto, een 19-jarige man uit Hoorn, kwam met de schrik vrij. Hij kwam vermoedelijk uit de Plevier en verleende waarschijnlijk geen voorrang aan de voor hem van links komende personenauto die reed over de IJsselweg, komende uit de richting van de Maasweg. De technische verkeersdienst van de politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Hierbij is het van belang dat alle getuigen worden gehoord. Zo is de politie nog op zoek naar een automobilist die voor de rode Peugeot uit heeft gereden en rechtsaf de Plevier in is gereden. Hij of zij heeft de aanrijding vermoedelijk niet zien gebeuren maar toch is de verklaring van deze betrokkene van belang. Voorts zoekt de politie nog getuigen die de vrachtauto kort voor de aanrijding hebben zien staan danwel de kruising op hebben zien rijden. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie in Hoorn: 0900-8844.

Inbraak woningen

Zwaag, vrijdag 5 maart 2004.

In de afgelopen nacht is er ingebroken in een woning aan de Langetuin. De dader kwam binnen na het openbreken van een raam aan de zijkant van het huis. De bewoners lagen boven te slapen. De benedenverdieping werd doorzocht. Diverse waardevolle goederen zijn weggenomen waaronder een laptop, een videocamera, twee fototoestellen en enkele sieraden.

Hetzelfde overkwam een bewoner van een huis even verderop in de straat. Daar werd een deur opengebroken om binnen te komen. Ook daar werd de benedenverdieping doorzocht en werden diverse waardevolle voorwerpen weggenomen waaronder een digitale fotocamera, enkele jassen en wat kleingeld.

Gordelcontrole

Medemblik, vrijdag 5 maart 2004.

In de ochtend heeft de politie op de Almereweg automobilisten gecontroleerd op gordelgebruik. Hierbij werden 8 bonnen van 45 euro uitgedeeld. Later verplaatste de controle zich naar de Flevolaan in Enkhuizen. Daar kregen 5 automobilisten een bekeuring.

Het dragen van autogordels is zowel op de voor- als achterbank verplicht. Bestuurders en passagiers die kleiner zijn dan 1,50 meter, mogen een driepuntsgordel als heupgordel gebruiken. Kinderen tussen de 3 en 12 jaar EN korter dan 1,50 m. mogen niet voorin de auto zitten tenzij ze gebruik maken van een geschikt kinderbeveiligingssysteem zoals een gekeurde stoelverhoger of een Maxi Cosi. Dit is achterin ook gewenst voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Wanneer dit niet aanwezig is mogen zij de driepuntsgordel als heupgordel gebruiken.

Levensredder

De overlevingskans bij een verkeersongeval is 40% hoger wanneer de autogordel gedragen wordt. Ook wanneer een auto te water raakt is de gordel een levensredder. Zonder gordel bestaat de kans door de klap op het water bewusteloos te raken. Ook binnen de bebouwde kom dienen de gordels gebruikt te worden. Krachten die bij een aanrijding vrijkomen kunnen niet worden tegengehouden met armen en benen. Verzekeringsmaatschappijen dekken slechts een deel van de kosten als gebleken is dat de autogordel bij een botsing niet is gedragen. Dit geldt ook voor ongevallen buiten de schuld van de betrokkene.