Vlaamse overheid

Op voorstel van Patricia CEYSENS, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid en E-government, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het eerste "Zesmaandelijks verslag van de Vlaamse regering aan het Vlaams Parlement over de verstrekte en geweigerde vergunningen voor wapens, munitie en speciaal voor militair gebruik of voor ordehandhaving dienstig materieel en daaraan verbonden technologie". Het verslag slaat op de periode van 30 augustus 2003 tot 29 februari 2004.

De verplichting een zesmaandelijks verslag in te dienen bij het Vlaams Parlement vloeit voort uit de wet van 5 augustus 1991, zoals gewijzigd door de wetten van 25 en 26 maart 2003. Die wet bepaalt momenteel het juridisch kader waarbinnen de gewestbevoegdheid dient te worden uitgeoefend betreffende de in-, uit- en doorvoer van wapens, munitie en speciaal voor militair gebruik of voor ordehandhaving dienstig materieel en daaraan verbonden technologie.

De Vlaamse regering moet zesmaandelijks een verslag uitbrengen over de verstrekte en geweigerde vergunningen voor de goederen die onder de wet van 5 augustus 1991 vallen, met land per land het totaalbedrag en het aantal vergunningen ingedeeld per categorie van bestemmeling en per categorie van materieel. De wet stelt daarbij uitdrukkelijk dat er bij de rapportering over gewaakt moet worden dat er geen informatie wordt medegedeeld waardoor ondernemingen schade wordt berokkend.

In de verslagperiode werden volgende vergunningen afgeleverd:


- invoer: 118 voor een totaalbedrag van 6.962.685 euro
- uitvoer : 138 voor een totaalbedrag van 231.767.780 euro

- doorvoer: 14 voor een totaalbedrag van 256.396.562 euro

Er werd één uitvoervergunning naar Israël en één doorvoervergunning naar India geweigerd.

Het verslag is te raadplegen op de website www.vlaanderen.be/internationaal.

Minister Ceysens zal dit verslag nader toelichten in de Commissie ad hoc voor Wapenhandel van het Vlaams Parlement op 18 maart 2004.

persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---