Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en Vorming Marleen VANDERPOORTEN keurde de Vlaamse regering, na het advies van de SERV en de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet betreffende de Huizen van het Nederlands goed.

De werking van de zeven experimentele Huizen van het Nederlands wordt uitgebreid. Sinds november 2002 brengen de Huizen van het Nederlands het volledige aanbod Nederlands Tweede taal (NT2) in hun werkingsgebied in kaart, evenals de noden van anderstaligen op zoek naar een cursus. Na een professionele en eenvormige intakeprocedure, oriënteren zij de anderstaligen naar het meest geschikte cursusaanbod Nederlands. Dankzij een speciaal hiertoe ontwikkeld cursistenregistratiesysteem zullen zij de overheid op korte termijn ook informeren over de bestaande behoeften, eventuele wachtlijsten, doorstroming en uitval.

Met de definitieve goedkeuring door de regering van het decreet op de Huizen van het Nederlands komt het einde van de pilootfase in zicht. Als ook het Vlaams Parlement dit decreet goedkeurt, zullen vanaf 1 september 2004 acht Huizen van het Nederlands instaan voor een kwaliteitsvol en klantgericht NT2-beleid in Vlaanderen. In elke provincie komt er een Huis, net als in de steden Antwerpen, Brussel en Gent.

De Huizen van het Nederlands geven uitvoering aan één van de belangrijkste aanbevelingen uit de
Rondetafelconferentie NT2 van mei 2002, met name: "de uitbouw van een centrale intake en registratie op regionaal vlak".

"De uitbreiding van de Huizen van het Nederlands is voor mij zeer belangrijk. Door een beter zicht te krijgen op vraag en aanbod zullen we beiden beter op elkaar kunnen afstemmen en adequater kunnen inspelen op fenomenen als uitval en wachtlijsten. Het registratiesysteem is tegelijkertijd een cursistvolgsysteem dat ons moet in staat stellen om de doorstroming naar vervolgopleidingen te verbeteren. De Huizen van het Nederlands zullen ook een belangrijke rol spelen in het inburgeringsbeleid waarvan de kennis van het Nederlands de basis vormt", zegt minister Vanderpoorten.

Alle centra voor basiseducatie, centra voor volwassenenonderwijs, VDAB-centra, Syntra, universitaire talencentra, provinciale overheden, de Vlaamse Gemeen- schapscommissie en de stedelijke overheden van Antwerpen en Gent zetelen als partners in de Huizen van het Nederlands. Gestructureerd overleg zal ertoe leiden dat het aanbod NT2 tussen de verschillende opleidings- verstrekkers onderling beter afgestemd kan worden, de middelen efficiënter gebruikt zullen worden en de registratie van de cursisten vlotter zal verlopen. De acht Huizen zullen samen ook een beter beeld geven van de instroom, doorstroom en de uitval in NT2 in Vlaanderen.

persinfo : Jo De Ro, woordvoerder van minister Vanderpoorten - tel. 02 553 99 11 e-mail: persdienst.vanderpoorten@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---