Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw, Jef TAVERNIER, na het advies van de Raad van State definitief het licht op groen gezet voor het ontwerpdecreet over de oprichting van de Vlaamse Grondenbank.

De minister wil landbouwers die grond hebben in gebieden met een grote natuurwaarde helpen om makkelijk nieuwe landbouwgronden te vinden. "Een landbouwer wiens grond in een gebied ligt waar natuurinrichtingswerken plaats- vinden, of waar aan bosuitbreiding gedaan wordt, is vaak beperkt door strikte regels om de natuur te beschermen," zegt minister Tavernier. "Met dit initiatief help ik die landbouwers een oplossing zoeken."

Via een Grondenbank, waar de beschikbare gronden in Vlaanderen 'verzameld' worden, kunnen de boeren hun grond makkelijk inruilen voor een grond in agrarisch gebied. "Zo probeer ik mijn twee belangrijkste bevoegdheden - leefmilieu en landbouw - met elkaar te verzoenen," legt de minister uit. De maatregel betekent voor beide domeinen een vooruitgang.

De Vlaamse Grondenbank maakt ook komaf met een aantal ongemakken en inefficiënties in de Vlaamse administratie. De Vlaamse Grondenbank is een uniek loket voor de aanbiedingen van de verschillende voorkooprechten en de verschillende Vlaamse koopplichten. Dit schept eindelijk duidelijkheid voor de notarissen en voor mensen die hun gronden willen verkopen.

Overheidsdiensten binnen het beleidsdomein Leefmilieu kunnen bij de Grondenbank aankloppen om voor hen geschikte gronden aan te kopen en tijdelijk te beheren.

De Vlaamse Grondenbank zal ook de informatie over alle onroerende goederen in Vlaanderen bundelen. Nu zit die informatie verspreid bij allerlei instanties en is het niet duidelijk waar welke info kan verkregen worden.

Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---