Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nieuwsflits uit het Vlaams parlement (in de week van 1 tot 5 maart) (05/03/04)

Dinsdag interpelleerde Jan Loones minister Vanderpoorten over de invoering van een diploma meester in de rechten en master of laws. Momenteel zijn immers enkel de specificaties of science en of arts mogelijk bij de graad van meester of master. De minister antwoordde niet afwijzend maar stelde dat de zaak niet meer in de loop van deze legislatuur behandeld kan worden. Jan Loones wachtte echter niet op een regeringsinitiatief en diende prompt een voorstel van decreet in waarin dit geregeld wordt. De behandeling komt er logischerwijs nog tijdens deze ambtsperiode.

Kris Van Dijck ondervroeg minister Van Grembergen over de bestedingen van het Gemeentefonds en het Stedenfonds door de Vlaamse gemeenten. Stilaan valt immers in vele steden en gemeenten de besteding aan sociale initiatieven stil ten voordele van andere projecten. Voor de N-VA staat de autonomie van de gemeenten centraal. Als echter uit evaluatie blijkt dat door onderbesteding vele sociale projecten op droog zaad komen te zitten, is een ingreep noodzakelijk. Hoewel minister Van Grembergen in 2002 reeds een snelle evaluatie aankondigde, is er tot op heden nog niks van in huis gekomen. Op het evaluatierapport van het Gemeentefonds is het wachten tot ten minste november 2004, toevallig na de verkiezingen.

Chris Vandenbroeke, zelf een klein jaar geleden gestopt met roken, ondervroeg dinsdag minister Byttebier omtrent mogelijke initiatieven vanuit de Vlaamse regering om rokers te doen stoppen met roken. De klemtoon van het Vlaamse beleid ligt immers enkel op preventieve campagnes. Daarnaast is er volgens de N-VA een veel actiever beleid noodzakelijk om mensen aan te zetten te stoppen met roken. Dit idee werd ons ingegeven door een recente campagne die bij de Franstalige gemeenschap loopt en waarbij vooral kansarmen kunnen beschikken (via een strikte procedure) over gratis nicotinepleisters. De minister zei dat ze het programma van de Franstalige gemeenschap met veel aandacht zal evalueren en dat ze bezig is met de opstart van een rookstopbegeleidingsprogramma.

Een meerderheid binnen het Vlaams Parlement (alle partijen behalve de paarse) keurde deze week een motie goed tegen het Vlaamse luik van de fiscale amnestie. Met deze hoogst uitzonderlijke wisselmeerderheid (N-VA, CD&V, Vlaams Blok en Groen!) werd aan de Vlaamse regering gevraagd duidelijk aan de Vlaamse burgers mee te delen dat de tegoeden waarop gewestelijke belastingen van toepassing zijn, zoals onder meer de successierechten, niet in aanmerking komen voor de zogenaamde eenmalige bevrijdende aangifte. Maar geen probleem voor paars : SP.A-fractieleider Bruno Tobback beschouwde deze motie maar als een fait-divers in de aanloop naar de verkiezingen.

Auteur:
Vlaamse parlementsleden
Jan Loones, Kris Van Dijck en Chris vandenbroeke

Meer informatie:
Contactpersoon: Peter Buysrogge
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: peter.buysrogge@n-va.be
Url: www.n-va.be