Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pakt terugwerkende kracht zware verkeersboetes aan (05/03/04)

De nieuwe verkeerswet heeft hoogst onrechtvaardige gevolgen. De zwaardere straffen zijn ook van toepassing op verkeersovertredingen die dateren van vóór 1 maart 2004. Het betreft verzwaring van de boetes en het rijverbod (soms met verplichte nieuwe proeven).

Zwaardere straffen mogen echter nooit terugwerken. Toch zijn de nieuwe strafbepalingen van de verkeerswet in de meeste gevallen onmiddellijk van toepassing zelfs op feiten die zich hebben voorgedaan vóór 1 maart 2004. Hoe komt dit? Antwoord: krachtens de nieuwe wettelijke bepalingen verdwijnen de gevangenisstraffen bijna overal, zodat juridisch, in theorie dus, de nieuwe bestraffing lichter is, alhoewel de geldboeten en het rijverbod aanzienlijk verhoogd worden.

Dit leidt tot zeer onrechtvaardige en onverwachte situaties. De paarse meerderheid wou immers wel degelijk een strengere wet. De weggebruiker ervaart de wet ook zeer duidelijk als strenger. Iedereen hield derhalve rekening met strengere straffen voor overtredingen gepleegd vanaf 1 maart. Niemand verwachtte zich aan zwaardere boetes en zwaarder rijverbod voor oude overtredingen. In een aantal gevallen is er zelfs verplicht rijverbod en verplicht nieuw rijexamen, met de onmogelijkheid om een voorwaardelijk rijverbod uit te spreken.

Deze wet leidt ook tot zware ongelijkheid: wie het geluk had om vóór 1 maart voor de rechter te komen voor feiten van bv. december 2003, kreeg een lichtere straf. Wie voor feiten van dezelfde periode na 1 maart voor de rechter komt, wordt zwaarder gestraft.

Daarom diende kamerlid Geert Bourgeois van de N-VA een wetsvoorstel in dat hieraan een einde maakt. Hij stelt voor dat de straffen die een verzwaring inhouden van geldboetes of van het verval van het recht tot sturen slechts van toepassing zouden zijn op feiten gepleegd vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe wet. Het wetsvoorstel werd mee-ondertekend door CD&V, VLD, MR, CDH en ECOLO.

Dit wetsvoorstel werd gisteren in overweging genomen en wordt reeds volgende week behandeld.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be