FNV Bouw


datum: 05-03-2004

Natuursteen beloont arbo en kwaliteit

In het principe-akkoord voor de CAO natuursteen is afgesproken dat alle werknemers in september 2004 een eenmalige uitkering van ¤ 225 bruto ontvangen. Daar zit één 'mits' aan: minstens 25 procent van de werknemers moet hebben gereageerd op de enquête die gehouden wordt over de beleving van arbeidsomstandigheden en kwaliteitszorg. Verder krijgt iedereen ¤ 50 als structurele tegemoetkoming in de gestegen kosten van ziektekostenverzekeringen.

"Een impuls voor arbeidsomstandigheden en kwaliteit in de bedrijfsvoering", noemt CAO-onderhandelaar Rinus Dalhuizen het akkoord voor de 2500 werknemers in de natuursteen. Want het Najaarsakkoord biedt dan wel geen mogelijkheden voor een structurele loonsverhoging, er is wel ruimte voor een 'resultaatgebonden eenmalige uitkering'. Daarom koppelt de sector natuursteen de uitkering van ¤ 225 voor alle werknemers aan de beantwoording van onderzoek naar arbeidsomstandigheden en kwaliteitszorg. U hoort daar de komende tijd meer over!

Tegemoetkoming
De tegemoetkoming van ¤ 50 in de gestegen ziektekosten geldt voor iedereen: werknemers, mensen met een uitkering voor vut of vroegpensioen en WAO'ers die de eindejaars- en mei-uitkering WAO ontvangen. Deze tegemoetkoming vervalt bij een nieuw ziektekostenstelsel. Dat wordt in januari 2006 verwacht, dus zeker over 2005 zal er weer ¤ 50 worden uitgekeerd.

De eindejaars- en mei-uitkering WAO worden tezamen verhoogd met ¤ 40 voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn. Dit vanwege de prijsstijgingen over de afgelopen CAO-periode. Bij een lager percentage arbeidsongeschiktheid geldt dit naar rato.

Dienstjarentoeslag
Nieuw is verder dat werknemers met tien of meer dienstjaren per 1 april 2004 een dienstjarentoeslag van 1 procent ontvangen. Krijgt de werknemer al een individuele prestatietoeslag van 5 procent of meer, dan wordt deze dienstjarentoeslag daarin ingebouwd.

Onkostenvergoedingen
De vergoeding voor het gebruik van de auto wordt met ingang van 1 april 2004 verhoogd tot 11 eurocent per inzittende, met een minimum van 31 eurocent en een maximum van 35 eurocent. Alles boven 18 eurocent per kilometer is fiscaal belast. De gebruikelijke 'indexatie' in juli is erin verwerkt. Verder zullen werkgevers en werknemers hun achterban wijzen op de fiscale mogelijkheden van vrijwillige carpooling: die willen ze zo goed mogelijk benutten. De overige reis- en onkostenvergoedingen worden per 1 juli 2004 zoals gebruikelijk verhoogd met de prijsstijgingen over de afgelopen CAO-periode.