Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie over inspraak Nota Ruimte: 'Onbehoorlijk bestuur minister Dekker'

Amsterdam, 5 maart 2004 --- Milieudefensie verwijt minister Dekker onbehoorlijk bestuur. Dekker (VROM) heeft aangegeven 'geen meerwaarde' te zien in een breed maatschappelijk debat over de Nota Ruimte. De nota legt de inrichting van Nederland voor de komende vijftien jaar vast en raakt de directe leefomgeving van vrijwel iedereen. De organisatie vindt daarom een breed maatschappelijk debat rond deze ingrijpende plannen een vereiste.

De aanstaande Nota Ruimte lijkt in niks meer op de vorige Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening, die nooit werd aangenomen omdat toen de regering viel. In de Nota Ruimte van Sybilla Dekker wordt onder meer het zogeheten 'contourenbeleid', afgebakende gebieden waarbinnen gebouwd mocht worden, overboord gezet. Daarvoor in de plaats komt geen enkele bescherming voor de open ruimte in ons land. Zelfs de erkende landschappen worden minder beschermd en het Groene Hart mag alsnog worden bebouwd.

Nu er zoveel garanties uit de Vijfde Nota van tafel zijn geveegd, vindt Milieudefensie een brede maatschappelijke discussie hoogst urgent. Ook al omdat de nota een zogeheten Planologische Kernbeslissing (PKB) is. De PKB-procedure vereist dat de overheid haar voorgenomen beleid toetst aan een breed maatschappelijk debat.

Het 'alternatief' van de minister voor een breed maatschappelijk debat, is een wassen neus. Maatschappelijke organisaties krijgen daarbij de kans om in twee rondes, ieder met spreektijd van van amper tien minuten, hun zegje te doen.

Milieudefensie roept de Tweede Kamer op de minister te wijzen op het belang een brede inspraakronde. Behalve de oppositiepartijen heeft het CDA gelukkig ook al aangegeven kritiek te hebben op de huidige procedure.