Vlaamse overheid

De Vlaamse regering hechtte op voorstel van Vlaams minister van Energie Gilbert BOSSUYT, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan een besluit inzake de ondersteuning van groenestroomproductie in Vlaanderen. Het besluit omschrijft de werking van het systeem van de groenestroomcertificaten.

Daarnaast wordt, rekening houdend met een recent arrest van de Raad van State, het toepassingsgebied van de gratis distributie van groene stroom op het Vlaamse net, uitgebreid tot groene stroom geproduceerd in België. Voordien genoot enkel groene stroom die geproduceerd is in Vlaanderen van de vrijstelling van het distributietarief.

Groene stroom uit het buitenland geniet niet van deze maatregel omdat de Vlaamse regering met het oog op het behalen van de Kyotodoelstellingen de groenestroom- productie in Vlaanderen wil stimuleren. De Raad van State deelt deze zienswijze en stelt bovendien in haar arrest dat de maatregel opnieuw tot Vlaamse groene stroom beperkt kan worden zodra er tussen de Gewesten een lastenverdeling vastligt voor het verminderen van de broeikasgasemissies.

Tegen 2010 moet de groenestroomproductie in Vlaanderen het stroomverbruik van 1 miljoen gezinnen dekken zodat gezinnen, die dit wensen, kunnen overschakelen naar goedkopere, Vlaamse groene stroom. Momenteel beantwoordt de groenestroomproductie aan de vraag van 125.000 gezinnen ten overstaan van 20.000 gezinnen in 1999.

Deze maatregel levert een concurrentieel voordeel op voor de groene energiesector in Vlaanderen en creëert zo bijkomende tewerkstelling en exportmogelijkheden.

Het is zinloos om de middelen voor de ondersteuning van groenestroomproductie in Vlaanderen te laten wegsijpelen ten voordele van buitenlandse groene stroom die vaak ook in het land van herkomst gesubsidieerd wordt. Ook de Europese Commissie aanvaardt de beperking van de ondersteuning van hernieuwbare energiebronnen tot binnenlandse projecten.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---