Vlaamse overheid

Op voorstel van Gilbert BOSSUYT, Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering het besluit inzake de bevordering van elektriciteitsopwekking uit warmtekracht- installaties na het advies van de Raad van State definitief goedgekeurd.

Het opwekken van elektriciteit is een energieverslindende activiteit, die voor heel wat broeikasgasemissies zorgt. Via het principe van warmtekrachtkoppeling kan elektriciteit op een efficiëntere manier geproduceerd worden. Een warmtekrachtinstallatie recupereert immers de warmte die in een klassieke elektriciteitscentrale door de schouw verloren gaat. Op die manier kan 15 tot 20% energie bespaard worden.

Om het gebruik van warmtekracht aan te moedigen, is ondersteuning noodzakelijk. De minister stelt voor om exploitanten certificaten toe te kennen voor de energiebesparing die zij realiseren. Tegelijkertijd worden de elektriciteitsleveranciers verplicht om jaarlijks, voor een stijgend percentage van hun leveringen, een aantal van deze besparingscertificaten voor te leggen. De bijkomende te realiseren energiebesparing loopt op tot 7% van de totale elektriciteitsleveringen in 2013. Doen zij dit niet, dan krijgen zij een boete opgelegd. Daardoor zullen zij bereid zijn certificaten aan te kopen en op die manier de exploitanten bijkomende inkomsten verschaffen. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) beheert het certificatensysteem.

"Door de invoering van deze ondersteuning, moet het vermogen aan warmtekrachtinstallaties tegen 2013 ongeveer verdubbeld worden tot meer dan 1800 Megawatt", aldus de minister. De totale productie via warmtekrachtkoppeling loopt daardoor op van de huidige 11% tot ongeveer een kwart van de totale Vlaamse elektriciteitsleveringen. De broeikasgasemissies in Vlaanderen zullen door deze maatregel dalen met ongeveer 3%.

persinfo : Joris Vandenbroucke, woordvoerder van minister Bossuyt - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.bossuyt@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---