Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 056
Datum: 05 maart 2004

VLIEGENDE EURO REGELING VOOR BESCHERMING GRUTTO EN TURELUUR

Nieuwe regeling 'Vliegende Euro's'

De provincie heeft een nieuwe regeling ontwikkeld voor de bescherming van de grutto en de tureluur. Met de regeling wordt ingesprongen op de behoefte aan een flexibele en vogelgerichte regeling voor de bescherming van nesten én jonge weidevogels. Voorwaarde voor het welslagen is dat boer en nazorger bereid zijn om samen te werken in het belang van de weidevogels. Op de jaarvergadering van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) in Leeuwarden vraagt gedeputeerde Anita Andriesen in haar toespraak aandacht voor deze regeling. De verordening moet nog worden vastgesteld door Provinciale Staten.

Hoe gaat het in z'n werk

Om aan de regeling mee te kunnen doen, moet een agrariër minimaal 5 gruttonesten op zijn bedrijf hebben. Is dat zo, dan komen ook nesten van de tureluur voor subsidie in aanmerking. Per nest worden dan op een oppervlakte van 800 m² gras maatregelen genomen. Zo moet rondom het nest 50 m² gras blijven staan tot het nest uit is en de jonge vogels uit dit stuk gras zijn verdwenen. De nazorger kan dan het stuk land 'vrijgeven'. Boer en nazorger bepalen naar eigen inzicht op welke plek tot 15 juni het overige gras (750 m²) blijft staan. Deze zogenaamde vluchtstrook biedt voedsel en bescherming aan de jonge vogels. Dat kan bijvoorbeeld aan de randen zijn, waar het gras natter is, kruidenrijker en dus meer interessant voor jonge vogels. Het gras groeit hier niet zo snel, slaat minder snel plat en is voor een intensieve bedrijfsvoering beter in te passen. De subsidie per nest bedraagt E 40, -.

Flexibele regeling

Het is een flexibele regeling. Agrariërs hoeven geen langjarige contracten af te sluiten om in aanmerking te komen voor de regeling. De aanvraag kan jaarlijks en binnen 7 dagen krijgt de boer al bericht. De regeling kan dit broedseizoen al ingaan, áls goedkeuring van het ministerie van LNV wordt verkregen. Hierover wordt momenteel overleg gevoerd. Mocht dit niet lukken dan zal goedkeuring via Brussel noodzakelijk zijn, waardoor de regeling op z'n vroegst volgend jaar kan worden opgesteld.

Geld beschikbaar door provincie

Voor het project vliegende euro's hebben Provinciale Staten voor de jaren 2004 t/m 2007 jaarlijks E 60.000, - beschikbaar gesteld. Recent heeft Gedeputeerde Staten de technische uitwerking voor het jaar 2004 vastgesteld. Deze technische uitwerking is in nauw overleg met betrokken partijen gemaakt. Enkele bestuursleden van de BFVW, BoerenNatuur (de vereniging van agrarische natuurverenigingen), het provinciale Steunpunt Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer en een actieve nazorger hebben als adviesgroep gefungeerd. De resultaten van een klein experiment in 2003 en de adviesgroep hebben er voor gezorgd dat de verbeterde regeling voor 2004 tot stand is gekomen.

---- --