Gemeente Barendrecht

Gemeente Barendrecht gastheer voor debat tussen Ridderkerkse, Italiaanse en Franse jongeren

BARENDRECHT (vrijdag 5 maart 2004) - Vooruitlopend op het 'eigen' Barendrechtse jeugddebat op woensdag 14 april is er vrijdag 12 maart nog een ander jeugddebat in Barendrecht. Op die dag (12 maart) nemen leerlingen uit 5 VWO van het Ridderkerkse Gemini College het op tegen leeftijdgenoten van twee gymnasia, één uit het Italiaanse plaatsje Sassuolo en één uit de Franse plaats Villefranche. Het gaat daarbij om een jeugddebat tussen 76 jongeren. Het internationale debat vindt plaats in de raadzaal van het Barendrechtse gemeentehuis, omdat de Ridderkerkse raadzaal vanwege een grote verbouwing momenteel niet beschikbaar is. Het debat zal, net als vorig jaar, onder leiding staan van de Ridderkerkse wethouder Henk Zwiers. Aan het begin van het debat zal de Barendrechtse burgemeester M.Th. van de Wouw de gasten uit Ridderkerk, Italië en Frankrijk verwelkomen

De leerlingen worden tijdens het debat verdeeld over twee groepen. Er wordt gesproken over twee onderwerpen: het vraagstuk of ouders in de toekomst het geslacht van hun kind mogen bepalen en of een rechter bij misdrijven rekening moet houden met de culturele achtergrond van de verdachte. Aan het eind van het debat bepalen de leerlingen zelf welke groep het beste heeft gedebatteerd.

Uitwisselingsprogramma
Het jeugddebat is het klapstuk uit een uitwisselingsprogramma tussen beide scholen. Eind maart zullen de Ridderkerkse scholieren een tegenbezoek brengen in Sassuolo of Villefranche. De Italiaanse en Franse jongeren zijn van 6 maart tot l3 maart in Nederland en verblijven in gastgezinnen. De uitwisselingsweek, die al voor de vierde keer wordt georganiseerd, bestaat uit een gevarieerd programma met onder andere bezoeken aan Rotterdam, Amsterdam, Kinderdijk en de Alblasserwaard. Tijdens de uitwisselingsweek, die wordt gesubsidieerd door het Europees Platform is er veel aandacht voor cultuur, sport en natuurlijk ook ontspanning. De taal waarin de leerlingen en docenten de hele week communiceren is Engels. De organisatie en begeleiding van de uitwisselingsweek is in handen van de coördinator internationalisering Martin Impelmans, die wordt bijgestaan door Martin Boogaard, Vera de Groot, Jolanda van Luijk en Ruud Seriese.


------------------------------------
Noot voor de pers,