2e persbericht van vrijdag 5 maart 2004

Eindhoven 05-03-2004 - Berichten uit de regio

Helmond: Aanhoudingen na buurtproblemen

De politie van Helmond-Centrum heeft de afgelopen dagen zes personen aangehouden na brandstichting, vernieling en bedreiging op het Mondriaanplantsoen. De brandstichting, vernieling en bedreiging zijn gericht tegen een gezin met vijf kinderen dat aan dat plein woont.

Het betreffende gezin wordt al langere tijd door andere bewoners gepest, getreiterd en belaagd. De politie heeft daarbij al verschillende malen opgetreden en bemiddeld. Ondanks dat bleven de problemen voortduren. De zaak dreigde uit de hand te lopen en de politie hield het plein en de omgeving scherp in de gaten. Dat resulteerde afgelopen woensdag in de aanhouding van drie personen na het in brand steken van de poort bij het gezin. De aangehouden verdachten zijn een 13- en een 15-jarige jongen en een 19-jarige vrouw. Donderdag werd een 46-jarige man aangehouden. Hij bedreigde het gezin. Later op de dag meldde zich een 17-jarig meisje dat ook meegeholpen zou hebben met de brandstichting. De vijf verdachten zijn vandaag, vrijdag, voorgeleid aan justitie in Den Bosch. Daar werd beslist dat de vijf verdachten langer worden vastgehouden. Donderdag werd ook een 25-jarige vrouw aangehouden nadat zij een ruit had ingegooid bij het belaagde gezin. Zij kon na verhoor met een proces-verbaal op zak naar huis.

Om tot een structurele oplossing van de problemen te komen, heeft de politie een vergadering belegd met het Algemeen Maatschappelijk Werk, de Gemeente, Openbaar Ministerie en de woningstichting Woonpartners. Daarbij is gepraat over ieders mogelijkheden de problemen op te lossen. De politie blijft de komende dagen alert optreden op het Mondriaanplantsoen. Er wordt niets getolereerd.

Helmond: Aanhoudingen voor drugshandel

Twee mannen (27 en 29 jaar oud) uit Helmond zijn vrijdagochtend aangehouden omdat ze in drugs zouden handelen. De 27-jarige man werd rond 6.15 uur op het W.Prinzenplein opgepakt. Bij een huiszoeking in zijn woning in Helmond-Centrum vond de politie onder meer ruim 30 gram cocaine. De 29-jarige man werd rond dezelfde tijd in zijn woning in Helmond-West aangehouden. In dat huis vond de politie onder meer 2,5 gram cocaine, enkele patronen, een neppistool, een stroomstootwapen en pepperspray. Een 23-jarige Helmondse mede-bewoonster van de woning werd ook aangehouden. Alle aangetroffen goederen en drugs zijn in beslag genomen. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Helmond: Slaande ruzie om hennepkwekerij

De politie heeft vrijdagmorgen rond 5.45 uur in de Clemensstraat twee Helmonders ( 26 en 31 jaar oud) aangehouden. De twee hadden slaande ruzie gekregen over de betalingen van een hennepkwekerij die bij de bewoner van de Clemensstraat op zolder stond. Daar troffen de agenten een hennepkwekerij aan met honderd planten. De 26-jarige had de andere man tijdens de ruzie door een ruit van de achterdeur geduwd. Hij liep daarbij snijwonden in de rug op. De twee mannen zijn voor verder onderzoek ingesloten. De hennepkwekerij is door de politie ontmanteld.

Valkenswaard: Snelheidscontroles

Bij een snelheidscontrole op de Eindhovenseweg zijn vrijdagochtend tussen 8.40 en 11.00 uur 1519 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden er 85 harder dan de toegestane 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 100 km/u. En bij een controle op de Europalaan zijn tussen 14.00 en 15.00 uur 20 automobilisten staande gehouden omdat ze te hard reden. Er mag daar 50 km/u worden gereden; de hoogst gemeten snelheid was 96 km/u. Een andere automobilist werd staande gehouden omdat hij door het rode verkeerslicht reed.

Valkenswaard: Verwarmingsketels gestolen

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn bij twaalf in aanbouw zijnde appartementen op de Dommelseweg in Valkenswaard de pas aangesloten cv-ketels gestolen. In vier appartementen werden kamerthermostaten gestolen. Ook mist de aannemer aansluitmateriaal.

Someren: Inbraken in winkels

Vrijdagmorgen rond 4.30 uur is ingebroken in een slagerswinkel aan de Sluisstraat in Someren. De voordeur werd door de inbrekers opengebroken. Ze hebben twee kassaladen met geld meegenomen. Bij de buren, een supermarkt, werd ook ingebroken. De voordeur werd opengebroken en de daders namen batterijen, sigaretten en enkele levensmiddelen mee.

Geldrop: Snelheidscontrole

Op de Wielewaal is vrijdag tussen 9.45 en 12.30 uur een snelheidscontrole gehouden. Van de 1781 gecontroleerde voertuigen reden er 92 te hard. Er mag daar 50 km/u worden gereden; de hoogst gemeten snelheid was 81 km/u.