Vlaamse overheid

Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Sport Marino KEULEN een nieuw Wielerbesluit principieel door de Vlaamse regering goedgekeurd. Dit Wielerbesluit zal de voorwaarden tot deelneming aan wielerwedstrijden voor minderjarigen wijzigen. De wijziging kwam er op vraag van de praktijkmensen (met name de Wielerbond Vlaanderen die zich beklaagde over de inflatie aan 'wilde organisaties'). Het nieuwe besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Voorliggend besluit vervangt het besluit van de Vlaamse regering van 8 september 2000 over de voorwaarden voor deelneming aan wielerwedstrijden en wielerproeven. Onder wielerproeven worden speelse wedstrijdjes voor -12 jarigen begrepen.

Dit Wielerbesluit wordt genomen in uitvoering van twee decreten: het decreet van 27 maart 1991 over medisch verantwoord sporten (aspect van de leeftijdsgrenzen en de sportmedische keuring) en het decreet van 19 april 1995 dat de voorwaarden vaststelt inzake de opleiding voor de wielersport (aspect opleidingsvoorwaarden).

Het decreet van 27 maart 1991 inzake medisch verantwoord sporten werd op 3 maart jongstleden uitgebreid gewijzigd via een wijzigingsdecreet (dat unaniem werd goedgekeurd in het Vlaams Parlement) en voorziet voor alle sporten een globaal kader voor de medisch verantwoorde sportbeoefening (leeftijdsgrenzen, sportmedische keuring en maatregelen ter bestrijding van doping).

Belangrijkste wijzigingen door minister Keulen doorgevoerd in dit Wielerbesluit :


- Wijziging toepassingsgebied en definiëring categorieën: leeftijdsgrenzen; toepassing beperken tot 19 jaar in plaats van tot 23 jaar (tot en met juniores). Vanaf 7 jaar mogen jongeren nu ook worden opgeleid. Boven deze categorie worden de wielrenners 'vrij' gelaten, met andere woorden geen beperkingen op aantal wedstrijden. De overgangen tussen de verschillende categorieën worden beter omschreven.


- Wielerboekjes: 'dubbele' controle door de administratie kan afgeschaft worden en gedaan worden door de erkende federaties; responsabilisering van de erkende federaties. De term 'wielerboekje' wordt vervangen door jongerensportpas. Deze jongerensportpas is speciaal voor minderjarige wielrenners die in competitieverband sporten. De jongerensportpas zal het huidige wielerboekje (waarin nu alle wedstrijden worden opgetekend) vervangen! In deze jongerensportpas staat voornamelijk info over de deelnames aan jeugdwedstrijden, de gezondheidstoestand van de jongere, maar ook over eventuele resultaten van dopingtesten.


- Opleidingen en organisatie van wielerwedstrijden voor wielrenners onder de 19 jaar, laten gebeuren door erkende federaties (BLOSO criteria) in samenwerking met de clubs die er deel van uitmaken. Het is de optie om via dit besluit en de bijhorende ministeriële besluiten meer verantwoordelijkheid te geven aan die verstrekkers van activiteiten in de wielersport (opleiding en wielerwedstrijden of wielerproeven) die tevens beantwoorden aan de eisen zoals gesteld in het decreet en de uitvoeringsbesluiten die de erkenning en de subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties regelen.


- Bijkomende verzekeringsvoorwaarden worden toegevoegd, verzekeringspolissen worden uitgebreid, conform decreet op erkenning en subsidiëring van de sportfederaties.


- Bijkomende controleopdrachten en sanctiemogelijkheden voor de administraties (op leeftijden, parcours, organisatoren en naar opleiding). De controles zullen worden opgedreven op de organisatie van 'wilde' wedstrijden; dit wil zeggen wedstrijden georganiseerd door organisatoren die flagrant de bepalingen van dit Wielerbesluit negeren (vb: jongens van 14 jaar laten mee koersen met volwassenen).


- Intensiever medisch toezicht: zo wordt bijvoorbeeld het sportmedisch onderzoek verfijnd. Nu wordt reeds van de categorie junioren (17-18 jaar) een inspanningselektro- cardiogram genomen (vroeger pas vanaf categorie beloften). Elk jaar moet bovendien een medisch geschiktheidsattest worden afgeleverd door een door de Vlaamse overheid erkende keuringsarts. De verzamelde gegevens zullen worden geïnventariseerd door de bevoegde administratie (administratie Gezondheidszorg, team medisch verantwoord sporten).

Met deze maatregel wordt een nieuw luikje toegevoegd aan het beleid van de Vlaamse minister van Sport inzake de medisch verantwoorde sportbeoefening. De minister verwacht dat het besluit in april zal in werking treden.

persinfo : Sofie Bockaert, woordvoerster van minister Keulen - tel. 02 553 28 43
e-mail: persdienst.keulen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---