Vlaamse overheid

De Vlaamse regering bevestigde het akkoord over de kinderopvang. Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen Adelheid BYTTEBIER, vindt dat er nu een organisatorisch, budgettair en kwalitatief werkkader is gecreëerd, waarbinnen op een doelmatige en doeltreffende manier meer en kwaliteitsvolle kinderopvang wordt aangeboden.

De reguliere kinderopvang krijgt 4 miljoen euro meer voor bijkomende en nieuwe tewerkstelling. Zo zal er voor kinderopvang in buurt- en nabijheidsdiensten 1,5 miljoen euro gereserveerd worden. Daarnaast zal 800 000 euro besteed worden voor de uitbreiding in diensten voor opvanggezinnen. 1,7 miljoen euro gaat prioritair naar bijkomende tewerkstelling in kinderdagverblijven in de regio's waar de nood het hoogst is, bijvoorbeeld de regio Leuven.

Bovendien zal het aanbod versterkt kunnen worden door het gebruik van de dienstencheques. Ook binnen de reguliere kinderopvang zullen deze cheques gebruikt kunnen worden voor opvang aan huis. Kind en Gezin controleert en bewaakt.

Daarnaast is een experiment mogelijk met andere initiatiefnemers, onder strikte voorwaarden en met de kwaliteitsbewaking van Kind en Gezin. Na twee jaar wordt het experiment geëvalueerd.

Minister Byttebier is blij met de extra 4 miljoen euro voor de reguliere kinderopvang en met de uitbreiding van het aanbod.

persinfo : Harry Vanbuel, woordvoerder van minister Byttebier - tel. 02 553 24 11
e-mail: persdienst.byttebier@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---