Gemeente Rotterdam

Nr. 27
5 maart 2004

Wolfert van Borselenpenning voor 'Ome' Jan Schildkamp

De heer Jan Schildkamp (65), beter bekend als 'Ome' Jan, heeft vanmiddag bij de viering van 10 jaar Opboxen, de Wolfert van Borselenpenning gekregen uit handen van wethouder Lucas Bolsius (Wijken en Buitenruimte). De heer Schildkamp kreeg de penning voor zijn verdienste als geestelijk vader en directeur van het project Opboxen in Hoogvliet.

Ome Jan staat in Hoogvliet en Rotterdam bekend als een sociaal bewogen man, die zich vanaf 1976 inzet voor eerst Hoogvlietse en later Rotterdamse probleemjongeren. Tot op de dag van vandaag geeft hij boxtrainingen aan jongeren die op het verkeerde spoor zijn geraakt en bijvoorbeeld met justitie in aanraking zijn gekomen.

De heer Schildkamp startte in 1976 als vrijwilliger in clubgebouw De Zevensprong in Hoogvliet met het geven van bokslessen. De belangstelling onder de jeugd groeide zo snel, dat de school in 1980 moest uitwijken naar een andere locatie. Jan Schildkamp werd een begrip in Hoogvliet. Niet alleen bij jongeren, maar ook bij politie, hulpverleners en de (deel)gemeente. Door zijn voorziening laagdrempelig te houden en zijn bijzondere aanpak, wist hij een groep jongeren te bereiken die geen toegang hadden of zich niet wilden wenden tot de reguliere hulpverlening.

In 1993 wordt de stichting Opboxen opgericht en wordt Ome Jan aangesteld als directeur. Zijn werk met jongeren wordt dan onderdeel van een begeleidingsprogramma voor jongeren, in samenwerking met onder meer reclassering en Werkstad. Met als doel hen weer perspectief te bieden op de toekomst. In 1993 wordt Ome Jan gekozen tot 'Hoogvlieter van het jaar' en twee jaar later in1995 krijgt zijn project de 'Jantje Beton' prijs. In datzelfde jaar wordt het project genomineerd voor de Hein Roethofprijs. De Rotterdamers kiezen Ome Jan in 1999 uit tot Rotterdammer van het jaar. En in 2000 krijgt hij een de top-tien notering in de verkiezing van de Rotterdammer van de eeuw.

De Wolfert van Borselenpenning is een gemeentelijke onderscheiding die gegeven wordt aan personen die in een leidinggevende functie, op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving.

noot voor de redactie/