Vlaamse overheid

20 mio extra: historische problemen
gehandicaptensector worden opgelost

De Vlaamse regering heeft vandaag beslist om het budget van het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een handicap te verhogen met +20.000.000 ?. Dat extra krediet komt bovenop de eerdere verhoging met +22.500.000 ?. In minder dan drie maanden tijd legt de Vlaamse regering dus +42.500.000 ? extra op tafel voor het uitbetalen van achterstallige subsidies aan de Vlaamse gehandicapteninstellingen.

De historische erfenis van de financiële achterstallen in de sector is een hardnekkig probleem. De instellingen ontvangen een maandelijks subsidievoorschot dat globaal voor de sector ongeveer 95% uitmaakt van hun definitieve subsidie. Ongeveer 5% wordt afgerekend nadat het subsidiedossier door het Vlaams Fonds is gecontroleerd. Omdat de administratieve verwerking onregelmatig verloopt liepen de achterstanden in het verleden op tot gemiddeld 4 jaar.

Met de forse, éénmalige, budgettaire inbreng die nu gebeurt zorgt de Vlaamse regering er voor dat alle subsidieachterstallen van 2001, en 50% van de achterstallen van 2002, aan de instellingen zullen uitbetaald worden. Daarmee voert de Vlaamse regering de aanbeveling van het Rekenhof uit, hetgeen nooit eerder in het verleden gelukt is.

Deze éénmalige extra kredieten zijn écht extra. Ze worden met andere woorden niet weggehaald uit het budget dat is bestemd voor het creëren van nieuwe opvangplaatsen. De Vlaamse regering lost dus de historische erfenis van de opvangtekorten op, en tegelijk wordt ook de historische erfenis van de achterstand van de subsidies aan de instellingen weggewerkt.

Om te vermijden dat in de toekomst opnieuw ernstige kasproblemen ontstaan voor de instellingen, heeft de Vlaamse regering met de sector overleg gevoerd over mogelijke structurele ingrepen in de regelgeving. Op 19 maart, en op 26 maart e.k. zal de Vlaamse regering daarover de voorstellen van minister Byttebier bespreken en een beslissing nemen.

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 0475/894925


---