Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

5-3-2004

De renovatie van het Catshuis is in goed overleg verlopen. Dit staat in de beantwoording van de kamervragen door staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) en minister Dekker (VROM). Diverse media berichtten eind januari 2004 dat dit niet het geval zou zijn.

Tijdens de verbouwing, die zich over de periode 2001-2003 uitstrekte, is er veelvuldig overleg gevoerd tussen de Rijksgebouwendienst, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Dienst Stedelijke Ontwikkeling- Team Monumentenzorg van de gemeente Den Haag en de monumentendeskundigen uit de Welstands-/ Monumentencommissie van de gemeente Den Haag.
Het Catshuis werd na de verbouwing, die 18 maanden duurde, op 17 december 2003 officieel door de Minister-president in gebruik genomen. Een maand na de ingebruikname gaf de Rijksdienst voor Monumentenzorg aan niet gelukkig te zijn met de verbouwing zoals uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst.

Na het verlenen van de benodigde monumentenvergunningen is er door bovengenoemde partijen overleg gevoerd over de visie van de Rijksgebouwendienst en de aanpak van de belangrijkste vertrekken. Deze vertrekken vertoonden op zichzelf en in relatie tot elkaar na enkele restauratie-ingrepen in de vorige eeuw weinig samenhang. De Rijksgebouwendienst stelde een aanpak voor, die teruggreep op de essentie van het zeventiende-eeuwse ontwerp van het Catshuis; een aankleding met wandkleden, houten plafonds en houten vloeren. De Rijksgebouwendienst verkreeg in het overleg met de genoemde monumenteninstanties draagvlak voor de hoofdlijnen van de gepresenteerde visie. Daardoor is de verwachting ontstaan dat de uit de visie voortvloeiende ingrepen in het gebouw de benodigde instemming hadden. De Rijksgebouwendienst en de gemeente Den Haag hebben inmiddels in goed overleg afgesproken dat voor de wijzigingen die achteraf gezien niet onder de twee monumentenvergunningen vallen, alsnog een (derde) vergunning aanvraag zal worden ingediend. Het betreft hier het verwijderen van schouwen, de gewelfde houten plafonds en de twee ramen in de achtergevel.