LIOF


De Globe krijgt nieuwe aandeelhouder

Het Scandinavische Componenta, gevestigd in Finland, koopt 55% van de aandelen De Globe B.V. Componenta is een beursgenoteerde onderneming (CTH, genoteerd aan de Finse HEX) en heeft haar marktpositie verworven als componentenbouwer. Het bedrijf heeft een omzet van 170 miljoen Euro en 1600 medewerkers. De Globe is een Nederlandse gieterij met vestingen in Weert, Hoensbroek en Belfeld en produceert voornamelijk complexe gietijzeronderdelen voor grondverzetmachines, vrachtautos en gecertificeerde drukvaten voor compressoren. De Globe heeft een omzet van 81 miljoen Euro en momenteel 640 medewerkers in dienst.

Het 55% belang van Componenta wordt verkregen middels het overnemen van de aandelen van het NIB Capital en een 5% belang van Industriebank LIOF. Na deze transactie behoudt Industriebank LIOF een belang van 45% in De Globe B.V.

Het verkoop- en klantennetwerk van De Globe en Componenta vullen elkaar geografisch zeer goed aan. Componentas verkooporganisatie in de Scandinavische en die van De Globe in de Centraal Europese landen zullen samensmelten in één sterke Europese verkooporganisatie. Componentas machinefabrieken en bewerkingskennis ondersteunen De Globe activiteiten en maken een bredere service naar haar klanten mogelijk.

Parallel aan deze samenwerking zal ook een efficiencyprogramma worden gestart bij De Globe, wat zal resulteren in het samengaan van de vestigingen in Belfeld en Hoensbroek.

Door de komst van de nieuwe aandeelhouder heeft De Globe haar financiële positie versterkt. Het garantievermogen van de Globe krijgt door een achtergestelde lening van beide aandeelhouders een financiële injectie van 4 miljoen Euro. De huisbankier van De Globe heeft een extra krediet verstrekt om het voorgenomen herstructureringsplan en de toekomstige investeringen te financieren.

Deze samenwerking is een enorme stap. We behoren nu tot de top 5 van de Europese gieterijen zegt Heikki Lehtonen, CEO van Componenta.

Wij zijn zeer blij met deze belangrijke stap voor De Globe. Hiermee hebben wij de perfecte strategische partner gevonden waardoor we op een breder terrein aan de eisen van de klanten tegemoet kunnen komen. De Globe blijft onder haar eigen naam met een eigen identiteit in de markt opereren, aldus Wim Schut, CEO van De Globe.

In de komende weken zal de aandelenoverdracht formeel plaatsvinden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
De Globe B.V., J.W. Schut, CEO, telefoonnummer 077 -3769411

05-03-2004