Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Rijpstra over de mogelijke toename van ontucht in de sportwereld (2030408000)

1
Hebt u kennisgenomen van de berichten `Turnsport schrikt van ontucht' 1) en `Toename ontucht in sportwereld'? 2)

1
Ja.

2
Is het waar dat er geen goed beeld bestaat over de cijfers van seksuele intimidatie binnen de (top)sport? Zo neen, bent u bereid een onderzoek te verrichten naar de omvang van dit toenemende probleem in de sportwereld?

2
Het beeld dat bestaat over sexuele intimidatie in de (top)sport is gebaseerd op enerzijds de meldingen die via de telefonische hulplijnen binnenkomen en anderzijds een risico- inventarisatie die in 1997 door Transact is uitgevoerd. Om die reden heb ik aan NOC*NSF in 2003 subsidie verstrekt voor een onderzoek naar de incidentie van sexuele intimidatie in de sport. Bij de toewijzing van het subsidieverzoek was ik mij bewust van het feit dat een dergelijk onderzoek wordt gecompliceerd door de drempels die nog altijd worden ervaren bij het naar buiten brengen van sexuele intimidatie, zowel door sporters, hun begeleiders als andere vertegenwoordigers van sportverenigingen en -bonden. Uit dit onderzoek zal mogelijk blijken of er sprake is van een toename in het aantal en/of de ernst van de sexuele intimidatie in de sportwereld. Uit recente informatie van NOC*NSF blijkt dat dit onderzoek nog niet is afgerond, derhalve kan nog geen mededeling worden gedaan over het moment dat men ons de resultaten zal kunnen presenteren.

3
Welke rol vervult NOC*NSF als het gaat om de registratie ongewenste intimidatie en ontucht?

3
NOC*NSF verzorgt de registratie van meldingen van sexuele intimidatie en ontucht in de sport. Sinds 2003 heeft NOC*NSF zelf een telefoonlijn, waar men hulpvragen en meldingen over ongewenste intimiteiten in de sport kan doorgeven en voorleggen aan een netwerk van vertrouwenspersonen.

4
Bent u bereid te bezien op welke wijze u een rol kan vervullen in het doorbreken van het taboe, zoals seksuele intimidatie binnen de sportwereld? Zo ja, op welke wijze?

4
Sinds 1996 wordt NOC*NSF ondersteund in haar beleid om sexuele intimidatie bespreekbaar te maken in de sportorganisaties en hen te ondersteunen concrete acties te nemen om intimidatie te voorkomen en de negatieve effecten ervan te bestrijden. Dit heeft ertoe geleid, dat in de sport inmiddels de randvoorwaarden voor preventie en bestrijding van sexuele intimidatie zijn gecreëerd. Deze investering loopt parallel aan die in andere sectoren, zoals het onderwijs en de zorg. Het is primair de verantwoordelijkheid van sportorganisaties zelf om de stappen te zetten, die nodig zijn om hun beleid gericht op het tegengaan van sexuele intimidatie in de organisatie vorm te geven en deze handreikingen verder te implementeren.

5
Deelt u de mening dat trainers en begeleiders in de sportwereld, net zoals mensen die in het onderwijs of de jeugdzorg werken, een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie hebben ten opzichte van hun leerling of pupil? Bent u bereid om met de sportwereld overleg te voeren over de mogelijkheden voor afgifte van een verklaring van goed gedrag voor trainers, coaches en andere sportbegeleiders als voorwaarde om hun beroep uit te oefenen? Zo neen, waarom niet?

5
Trainers en begeleiders in de sportwereld hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie ten opzichte van hun pupil. Uitgaande van de eigen verantwoordelijkheid van de sportorganisaties ben ik bereid dit onderwerp in een overleg aan de orde te stellen, en nader te bezien hoe het beleid ter voorkoming van sexuele intimidatie eventueel kan worden aangescherpt. Daarbij zal ook worden gekeken naar de mogelijkheid die vanaf 1 april ontstaat om via het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent goed Gedrag (COVOG) een verklaring van gedrag aan te vragen voor vrijwilligers. Inmiddels heeft de NFWS met steun van VWS een beroepscode voor trainers ontwikkeld waarin ook aandacht wordt besteed aan preventie van sexuele intimidatie.

6
Hebt u inzicht of er tijdens de sportopleidingen, in de meest brede zin, aandacht wordt besteed aan seksuele intimidatie binnen de sport?

6
Met subsidie van VWS heeft NOC*NSF opleidingsmodules ontwikkeld die gemakkelijk kunnen worden opgenomen in of toegevoegd aan bestaande (sport)opleidingen. Op deze wijze is ook een gedragscode ontwikkeld die sportbonden en ­verenigingen kunnen inzetten om hun trainers/coaches en begeleiders te helpen om situaties waarin sexuele intimidatie gemakkelijk kan ontstaan, te voorkomen. Beide instrumenten zijn facultatief: veel bonden en verenigingen maken gebruik van deze instrumenten, maar ze zijn niet in alle sportopleidingen opgenomen.
Tenslotte wordt gewerkt aan een nieuwe erkenningsregeling voor sportopleidingen. De erkenning van sportopleidingen zal dan afhankelijk worden gesteld van de aantoonbare aanwezigheid van een aantal competenties, waaronder ook de zogenaamde burgerschapscompetenties. Onder dit begrip zal ook aandacht worden besteed aan het vermogen om de veiligheid van sporters te waarborgen en vormen van intimidatie tegen te gaan.


---- --
---
URL: http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/01/28/F008.htm?fmt=KAAL Result: ERROR: No DOCS found in http://www.opennieuwsbank.nl/inp/2004/01/28/F008.htm?fmt=KAAL