Gemeente Leiden

Is uw inkomen fors gedaald?

Vangnetregeling aanvragen is de moeite waard!

Publicatiedatum: 5 maart 2004

Is uw inkomen pas geleden flink gedaald? En heeft u daardoor moeite om uw huur te betalen? Wellicht biedt de 'vangnetregeling huursubsidie' uitkomst. Hier zijn echter wel bepaalde regels aan verbonden.

BOUWEN EN WONEN Een medewerkster van de afdeling vangnetregeling vertelt: "Gewone huursubsidie wordt berekend over het inkomen van een jaar eerder. Als u nu huursubsidie aan wilt vragen, wordt dus gekeken naar uw inkomen over het jaar 2002. Maar het kan natuurlijk dat iemand in 2002 nog een prima inkomen had, en pas onlangs werkloos is geworden. Om die mensen niet buiten de boot te laten vallen is de vangnetregeling bedacht."

Twintig procent

Werkloosheid is een belangrijke oorzaak waardoor iemands inkomen ineens sterk achteruit kan gaan. Maar dat kan ook gebeuren als iemand in de ziektewet, de WAO, de VUT of de AOW terecht komt. Wat ook voorkomt is dat iemand door een echtscheiding minder inkomsten heeft, of doordat iemand opnieuw gaat studeren.

Voor al deze mensen kan de regeling van toepassing zijn. Voorwaarde is wel dat het inkomen minstens twintig procent is gedaald.

Als u niet zeker weet hoeveel procent u achteruit bent gegaan is het toch de moeite waard te informeren naar de regeling.

Wie net niet genoeg is gedaald om voor deze regeling in aanmerking te komen kan worden doorverwezen naar Sociale Zaken voor een eventuele woonkostentoeslag. Op die manier kan iemand misschien toch nog geholpen worden.

De afdeling vangnetregeling vindt het jammer dat de regeling niet bij iedereen bekend is. Afhankelijk van uw inkomen en uw huur gaat het soms om enkele tientjes, soms ook om honderd euro in de maand: belangrijke bedragen als u toch al krap zit.

Heel belangrijk is dat u de aanvraag op tijd indient. Als u namelijk binnen drie maanden na de inkomensdaling een aanvraag indient, krijgt u het bedrag vanaf het moment van de daling. Als u ná drie maanden een verzoek indient, gaat de regeling in vanaf de eerstvolgende maand. Daarmee loopt u dus vier maanden vangnetregeling mis!

Komt u in aanmerking?

Als u denkt dat u in aanmerking komt voor de vangnetregeling huursubsidie kunt u bellen naar het Servicepunt Bouwen en Wonen op telefoonnummer (071) 516 55 02 voor een aanvraagformulier. De medewerkers bekijken op basis van dit formulier en bewijsstukken, zoals recente loonstrookjes, of u in aanmerking komt. Als u moeite heeft met het invullen van het formulier kunnen de medewerkers telefonisch stap voor stap met u de vragen doornemen. Ook bij de Raad&Daadwinkels kunnen ze u hierbij helpen.

Hoe sneller u actie onderneemt, hoe beter.

Sinds juli vorig jaar heeft de afdeling vangnetregeling iets meer dan vijfhonderd formulieren opgestuurd". "Niet elk formulier wordt teruggestuurd. Dit zijn misschien mensen die zodra ze werkloos werden een aanvraagformulier opvroegen, maar al snel weer een baan vonden en de regeling niet nodig hadden. Dat is helemaal niet erg: beter te vroeg dan te laat."

Deze pagina is gewijzigd op 4-03-2004