PERSBERICHT - 2004-02-22

Toeristisch nieuws uit Noorwegen

Op berensafari in de bossen van Noorwegen

Het uitgestrekte bosgebied rondom de plaats Trysil, nabij de Zweedse grens, is de habitat van de vier roofdiersoorten die Noorwegen rijk is: de wolf, de lynx, de veelvraat en de beer. Vanaf deze zomer is het mogelijk om de gangen van deze laatste grondig na te gaan tijdens een berensafari.

Onder leiding van een ervaren gids worden sporen gezocht, wordt een kijkje genomen in het na de winter achtergelaten hol van de beer en kunnen zijn bewegingen via de radio worden gevolgd. Een aantal van de ongeveer 30 beren die het gebied telt, is namelijk gemerkt met een zendertje. De kans om uiteindelijk oog in oog te staan met een beer is niet bijster groot. Het beest is schuw en kan zich makkelijk verbergen in het dichte woud. Spannend en leerzaam is het allemaal wel. Meer informatie via de VVV Trysil, www.trysil.com.

Grootste skilift van Scandinavië in Hemsedal

In het populaire Noorse skigebied Hemsedal wordt de grootste skilift van Scandinavië gebouwd om de vraag van de groeiende stroom bezoekers ook de komende jaren aan te kunnen. In mei van dit jaar wordt begonnen met de installatie van een supersnelle 8-zits stoeltjeslift die 3800 personen per uur kan vervoeren. De nieuwe lift, die 1400 meter lang wordt en ruim 450 meter hoogteverschil zal overbruggen, vervangt vanaf komende herfst de huidige 3-zits lift. Er is een investering mee gemoeid van ruim 5 miljoen Euro. Hemsedal maakt de laatste jaren een onstuimige groei door en is hard op weg om het meest populaire skigebied van Noorwegen te worden. De groei komt uit alle belangrijke markten, inclusief Nederland. Meer info: www.hemsedal.com.

Noorwegens mooiste wegen

In de jaren tot 2012 zullen 18 wegen in Noorwegen de status krijgen van nationale toeristische route. Het wegverkeer in het land zal zo kunnen beschikken over 1850 kilometer aan bijzondere autoroutes. Op de betrokken trajecten kunnen de weggebruikers niet alleen genieten van bijzonder natuurschoon, maar ook gebruik maken van stopplaatsen op bijzondere uitzichtpunten en van parkeerplaatsen die direct aansluiten op wandelroutes. Langs de toeristische routes komen ook visstekken, servicestations en overnachtingsmogelijkheden. Vier trajecten mogen al het officiële bord met het Turistvei-symbool voeren. Voor meer informatie op internet, kijk op www.turistveg.no

Uitgelicht: de Preekstoel

Het fjordengebied, in het westen van Noorwegen, staat bekend om zijn opmerkelijke formaties in het landschap. Talrijke fjorden snijden hier als messen door het gesteente. In een ervan, de Lysefjord, bevindt zich een van s werelds opmerkelijkste geologische formaties. Het betreft hier een volkomen vlak plateau op een hoogte van 604 meter boven de zeespiegel, dat de naam Preikestolen (de Preekstoel) heeft gekregen. Er is maar één mogelijkheid om dit uitkijkpunt te bereiken te voet. De pittige tocht er naar toe vergt ongeveer twee uur. Wie het plateau van omstreeks 25 bij 25 meter bereikt kan bij goed weer rekenen op een fantastisch uitzicht. De Preekstoel heeft geen hekwerken. Uiterste voorzichtigheid is dus geboden! Voor meer informatie over de Preekstoel en de omgeving ervan: www.visitstavanger.com en www.fjordnorway.com.

Vraag Noorwegen-informatie aan via internet!
Via de internetsite www.visitnorway.com/brochures kunnen gemakkelijk gratis catalogi over Noorwegen worden besteld. Naast de officiële Noorwegen-catalogus met veel overzichtelijke gebiedsinformatie en praktische tips, is er o.a. een handige autokaart beschikbaar. Ook kan met een paar muisklikken informatie over op Noorwegen varende ferrymaatschappijen in huis worden gehaald. Innovation Norway, de nieuwe naam van het Noors Verkeersbureau, geeft dit jaar ook een fraaie Nederlandstalige visbrochure uit. De Noorse zoet- en zout watervisgebieden worden er uitvoerig in beschreven. Bestel nu brochures via: www.visitnorway.com/brochures.

Innovation Norway aanwezig op Op Pad-beurs

Zin in een actieve vakantie in Noorwegen? Bezoek dan eerst de Noorse stand tijdens de Op Pad-beurs, van 5 t/m 7 maart a.s. in de Jaarbeurs te Utrecht. Innovation Norway (het vroegere Noors Verkeersbureau) helpt graag mee uw actieve vakantie te plannen. Het Noorse Spitsbergen staat in de schijnwerpers tijdens de beurs. Journaliste Jolanda Linschooten geeft elke beursdag dialezingen over dit bijzondere arctische eiland. Ter gelegenheid van de Op Pad-beurs kunt u op de internetsite www.visitnorway.com/nl nu al een voorpublicatie lezen van een door Linschooten opgetekend en gefotografeerd winters avontuur in Tromsø in Noord-Noorwegen. De journaliste reisde afgelopen januari door dit gebied hoog boven de Poolcirkel. Voor meer bijzonderheden over de Op Pad-beurs, zie: www.oppad.nl/u_op_beurs_start.htm.

Goedkoop reizen in en naar Noorwegen

Goed nieuws voor op Noorwegen verzotte koopjesjagers: luchtvaartmaatschappij Basiq Air vliegt vanaf 1 maart a.s. dagelijks van Rotterdam Airport naar Oslo Gardermoen tegen een vanaf-tarief van slechts 29,99 enkele reis, exclusief luchthavenbelasting. Basiq Air is de eerste prijsvechter die vanuit Nederland zijn pijlen op Oslo (zie: foto) richt. Voor meer informatie en/of boekingen: www.basiqair.com.

Het 50-jarig jubileum van de Noorse Spoorwegen wordt gevierd met een bijzondere actie. Er worden treinkaartjes beschikbaar gesteld tegen de miniprijs van 150 Nkr. (17 ), ongeacht de lengte van het traject. Er is een beperkt aantal goedkope plaatsen beschikbaar. Reserveren kan via internet of, met een toeslag van 50 Nkr., op spoorwegstations. Voor meer informatie en/of boekingen: www.nsb.no of bel de Noorse Spoorwegen: 00 47 81500888 (kies een 4 voor Engelstalige service).

s Werelds noordelijkste hondenslederace

s Werelds noordelijkste hondenslederace gaat op 6 maart a.s. met omstreeks 90 deelnemers van start in Alta in Noord-Noorwegen. Er wordt gestreden in twee categorieën, de limited class (500 km) en de open class (1000 km). De winnaar van de 1000-kilometerrace wordt op 11 maart (vijf dagen na het startschot) verwacht. De spannen moeten de snijdende kou van de Noorse toendra zien te doorstaan. De temperatuur kan ter plaatse zakken tot wel 50 graden Celsius onder nul. De race valt samen met het Borealis Winter Festival, een jaarlijks evenement dat zijn naam ontleent aan het beroemde noorderlicht. Meer informatie: www.finnmarkslopet.no. De website bevat o.a. prachtige beelden van eerdere races.