Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

L.A. RAEVEN

SIBLING RIVALRY

5 15 maart 2004, Stedelijk Museum Bureau Amsterdam

Opening vrijdag 5 maart 2004, 17.00 19.00 uur

SMBA vervolgt zijn jubileumprogramma met een korte presentatie van Sibling Rivalry, een nieuw werk van L.A. Raeven. Na de publicatie van het 800 pagina s dikke jubileumboek WE SHOW ART (Kunstbeeld: een uniek document dat in iedere boekenkast thuishoort ), het soevereine videowerk My Brain is in the Wall van de jonge kunstenaar Keren Cytter (nog tot 29 februari), een optreden van Tino Sehgal in de Stadsschouwburg (Moniek Toebosch in vpro s R.A.M.: & sinds lange tijd dat je weer denkt: ja, daar gaat kunst over ), is de première van Sibling Rivalry een nieuwe activiteit in het kader van het 10-jarig bestaan van SMBA.

Sibling Rivalry, 2004 (40 ) is een dubbelprojectie waarin twee rijke, verveelde zusters centraal staan, losjes gemodelleerd naar de hoofdpersoon uit de roman Hell (2003) van Lolita Pille en naar de Amerikaanse miljonairsdochters en shopaholics Paris & Nicky Hilton. Sibling Rivalry laat de strijd tussen de twee zusters zien waarbij iedere ademhaling een gevecht om zuurstof is en ieder woord een reden voor twist. Sibling Rivalry werd geproduceerd door Miklós Beyer en Thomas Buxó tijdens het La Cinca -project in de Veemvloer.

Sinds zij in 2000 aan de Jan van Eykacademie in Maastricht zijn afgestudeerd, hebben Liesbeth en Angelique Raeven, de identieke tweeling samenwerkend onder de naam L.A. Raeven, een confronterende reeks werken gemaakt waarvan de kern een kritische uiteenzetting is met de steeds eenvormiger wordende commerciële cultuur. L.A. Raeven analyseert in haar werk hoe identiteit in de westerse consumptiecultuur verbonden is met marketing en exploitatie van life styles en welke negatieve effecten de door de reclame en mode-industrie opgelegde normen van perfectie hebben. Zoals de criticus van The Independent, Sean O Hagan, naar aanleiding van een tentoonstelling van het werk van L.A. Raeven in het ICA London schreef: In many ways, L.A. Raeven s works is art of and for our times. And, in its own angry, solipsistic way, it tells us something about ourselves and our society s obsessions and neuroses.

Voor meer informatie en persfoto s kunt u contact opnemen met Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN AMSTERDAM. T 020 422 0471, F 020 626 1730, E mail@smba.nl, W www.smba.nl.