Gemeente Rotterdam

Nr. 25
5 maart 2004

Rotterdam maakt voor het

eerst grondprijzen bekend

Grondwaarde maatschappelijke voorzieningen geleidelijk naar kostprijs

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de Kaderbrief Grondprijzen 2004 vastgesteld. Deze nota beschrijft de belangrijkste vastgoedontwikkelingen en geeft de richtprijzen voor grond voor het lopende jaar. Omdat de gemeente het grondprijsbeleid transparant wil maken voor particulieren en projectontwikkelaars, wordt de kaderbrief dit jaar voor het eerst openbaar gemaakt. De brief is te lezen op www.obr.rotterdam.nl. Om ondanks de negatieve economische ontwikkelingen aantrekkelijk te zijn voor investeerders, heeft het college besloten voor de meeste bestemmingen de prijzen gelijk te houden of slechts beperkt te laten stijgen.

Het grondprijsbeleid in de kaderbrief geldt voor alle uit te geven grond van de gemeente Rotterdam, met uitzondering van de grond van het Gemeentelijk Havenbedrijf. De prijzen in de kaderbrief geven de marges aan waar binnen de grond door het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam mag worden verkocht.

Instrument

De centrale doelstelling van het gemeentelijk grondbeleid is het bevorderen van een aantrekkelijk vestigingsmilieu in de stad. Om dat te bereiken is vorig jaar een begin gemaakt met het afschaffen van de erfpacht voor huiseigenaren. Met de grondprijs kan de gemeente sturen op prioriteiten in het collegeprogramma, bijvoorbeeld het bouwen van meer woningen voor midden- en hogere inkomens. Voor woningen, kantoren, bedrijfsruimten, winkels, hotels, specifiek commercieel vastgoed, maatschappelijke voorzieningen en parkeren zijn aparte richtbedragen opgesteld. De grondprijs wordt uiteindelijk op maat bepaald, afhankelijk van de specifieke situatie en het beoogde gebruik.

Nonprofit-instellingen (zoals ziekenhuizen, scholen, podiumkunstinstellingen, etc.) betalen over het algemeen minder dan wat bouwrijpe grond gemiddeld kost. De grondprijs voor nonprofit-instellingen is in feite achtergebleven bij de werkelijke kostprijsontwikkeling. Eigenlijk is dit een verkapte subsidie aan maatschappelijke instellingen. Het college heeft daarom besloten de grondprijs voor nonprofit-instellingen geleidelijk te verhogen naar kostprijsniveau, te beginnen met vijf procent in 2004.

De Kaderbrief Grondprijzen is te lezen op de site van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, www.obr.rotterdam.nl.

noot voor de redactie/