Cordaid


Den Haag, 5 maart 2004

Mevrouw Van Ardenne, u kunt ons helpen!

Dear Minister, lets act togetherfor reproductive rights bundelt brieven van vrouwen uit het Zuiden aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Seks is voor mannen in de sloppenwijk vaak de enige vorm van recreatie. Dit leidt tot grote conflicten in huis en vaak ook tot geweld tegen vrouwen. Het komt geregeld voor dat de echtgenoot zijn eerste vrouw zonder enige voorziening met haar kinderen op straat zet. Als gescheiden vrouw wordt je sociaal uitgestoten.

Aldus Benita, vrijwilligster in een kliniekje voor basisgezondheidszorg in een van de krottenwijken van Dhaka, Bangladesh, in het boekje Dear Minister, lets act togetherfor reproductive rights. Cordaid geeft dit boekje uit rond Internationale Vrouwendag, maandag 8 maart. Elise Muhimuzi van de vrouwenorganisatie CONAFED in Congo - een partnerorganisatie van Cordaid overhandigt dit boekje maandag aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Agnes van Ardenne, tijdens de conferentie Cairo and Beyond. Het boekje zal breed verspreid worden onder politici, ambtenaren en beleidsmakers, werkzaam op het terrein van reproductieve rechten in Nederland en internationaal.

Dear Minister, lets act togetherfor reproductive rights is een bundeling van zestien brieven van vrouwen en meisjes van lokale organisaties in het Zuiden, partners van Cordaid, waarin ze minister Van Ardenne oproepen aandacht te besteden aan hun problemen. Problemen als geweld tegen meisjes en vrouwen in de eigen (schoon)familie, moeder- en kindsterfte, gelijke kansen voor meisjes binnen het onderwijs, vrouwen- en kinderhandel en hiv/aids onder vrouwen.

Tien jaar na de bevolkingsconferentie in Cairo zijn de leefomstandigheden van veel vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden er niet veel beter op geworden. De schrijfsters vinden dat de tijd van praten voorbij is en roepen op tot daadkracht. Met Dear Minister, lets act togetherfor reproductive rights zorgt Cordaid zorgt ervoor dat vrouwen in ontwikkelingslanden gehoord worden. Er gebeurt heel veel in het veld, maar zij kunnen het niet alleen. Het is essentieel dat de minister voor Ontwikkelingssamenwerking tijdens haar dienstreizen en op internationale conferenties de problemen van vrouwen en meisjes uit ontwikkelingslanden aan de orde stelt.

Meer informatie?

Cordaid Communicatie: Mariska Smolders, tel. 070 3136 334, mobiel 06 5342 8003 (ook voor interviews met Elise Muhimuzi).

U kunt het boekje Dear Minister, lets act togetherfor reproductive rights opvragen bij Cordaid Communicatie, tel. 070 3136 333 of downloaden. Meer informatie over de conferentie Cairo and Beyond vindt u opwww.minbuza.nl