Gemeente Voorburg-Leidschendam


Ontwerp uitwerkingsplan Vliet/A12-zone vastgesteld

Op 4 maart heeft het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden het ontwerp uitwerkingsplan Vliet/A12 zone en de bijbehorende nota van beantwoording vastgesteld en vrijgegeven voor een zienswijzenprocedure. Het uitwerkingsplan laat zien hoe de Vliet/A12-zone, het gebied rondom het Prins Clausplein, in de toekomst ingericht kan worden met o.a. sport- en recreatievoorzieningen, bedrijven en kantoren. Daarbij is ook aandacht besteed aan de mogelijkheden om de groene omgeving van de Vliet te versterken.

De Vliet/A12-zone bestaat uit de Vlietrand, gelegen tussen de Vliet en de A4 en de A12-zone, aan weerszijden van de A12. Het ontwerp uitwerkingsplan zal van 18 maart tot en met 16 april een zienswijzenprocedure doorlopen, waarna het uitwerkingsplan definitief wordt vastgesteld. Het uiteindelijk goedgekeurde definitieve uitwerkingsplan is leidend bij de aanpassing van de bestemmingsplannen in het gebied.

Ontwerp uitwerkingsplan
Het ontwerp uitwerkingsplan laat zien hoe de Vliet/A12-zone zich de komende tien jaar kan gaan ontwikkelen. Daarnaast wordt een doorkijkje gegeven naar de lange termijn. In het uitwerkingsplan is o.a. aandacht besteed aan kantorenlocaties in het gebied. Het gaat dan om kantoren bij het nieuwe station Ypenburg en een uitbreiding of herstructurering van de locaties Hoornwijck en Overgoo. Het beleid vanuit het stadsgewest is er bovendien op gericht om de cultuurhistorische- en groenkwaliteiten van de Vlietzone (de strook land tussen de A4 en de Vliet) te versterken. Het gebied bevat waardevolle cultuurhistorische en landschappelijke elementen die moeten worden beschermd en is bovendien onderdeel van het groene en recreatieve netwerk in de regio Haaglanden. Bovendien zet het stadsgewest zich in om fietsverbindingen tussen de groengebieden en de stad te realiseren.

Het gebied rondom het Prins Clausplein heeft op lange termijn de potentie om uit te groeien tot een nieuw economisch centrum in de Randstad. Voorwaarde is dat de bereikbaarheid van het gebied verbetert en de file en doorstroomproblemen worden aangepakt. Om deze mogelijkheden open te houden zijn in het uitwerkingsplan een aantal ruimtelijke reserveringen opgenomen.

Uitkomsten inspraakprocedure
In de tweede helft van 2003 heeft het voorontwerp uitwerkingsplan een inspraakprocedure doorlopen. Er zijn 37 officiële reacties ingediend. De meeste reacties hadden betrekking op de groene inrichting van de Vlietzone (het gebied tussen de A4 en de Vliet). Aan de hand van deze reacties is het voorontwerp nogmaals kritisch bekeken. Er was geen aanleiding om grote wijzigingen in het plan aan te brengen, er is wel besloten het plan hier en daar op detailniveau te wijzigen en/of te verduidelijken. De beantwoording van de inspraakreacties is gebundeld in een nota van beantwoording. Deze nota is samen met het ontwerp uitwerkingsplan vastgesteld door het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden.

Zienswijzenprocedure
Voordat het uitwerkingsplan definitief wordt vastgesteld, zal het nog een zienswijzenprocedure doorlopen. Iedereen kan dan nog zijn of haar zienswijze geven op het Ontwerp uitwerkingsplan inclusief de nota van beantwoording. Het Uitwerkingsplan Vliet/A12 zone inclusief het inspraak- en overlegresultaat ligt van donderdag 18 maart tot en met vrijdag 16 april 2004 ter inzage bij de negen Haaglanden gemeenten en het stadsgewest Haaglanden. U kunt het ontwerp uitwerkingsplan tijdens deze periode ook bekijken op de internetsite www.haaglanden.nl.

Gedurende de termijn van de zienswijzenprocedure kan iedereen schriftelijk zijn of haar zienswijze indienen bij het dagelijks bestuur van het stadsgewest Haaglanden, postbus 66, 2501 CB Den Haag en desgewenst toelichten tijdens een hoorzitting van de Commissie voor Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Volkshuisvesting en Milieu van het stadsgewest Haaglanden. De hoorzitting vindt plaats op 9 juni 2004 om 19.30 uur op het kantoor van het stadsgewest, Grote Marktstraat 43, Den Haag. U dient zich hiervoor aan te melden bij de heer Schipperhein van het stadsgewest Haaglanden, telefoon 070 750 16 86 of email schi@haaglanden.nl.

Bron: Persbericht Stadsgewest Haaglanden