CDA

Speeches
CDA
05-03-04
Van Ardenne: Ontwikkelingssamenwerking en bedrijfsleven hebben elkaar gevonden download .pdf
download download .doc
download
In een toespraak voor het bedrijfsleven kondigde de minister zes concrete acties aan die zij onderneemt om de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven bij ondernemen in ontwikkelingslanden te vergroten.

Minister Van Ardenne hield op 4 maart de slottoespraak van de conferentie 'The role of your business in development' van het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking, het ministerie Economische Zaken, VNO-NCW en de NCDO.

De zes voorstellen die zij deed om de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij ontwikkelingslanden te vergroten zijn: (1) uitbreiding van het PSOM programma van 20 naar 36 landen, (2) verruiming van de toetredingscriteria voor het MOL-fonds en strategischer inzetten van het schenkingsgedeelte, (3) uitbreiding van de ORET/MILIEV lijst naar de 36 partnerlanden, alle MOL's en een aantal opkomende markten. Hierbij is ORET voor de minst ontwikkelde landen ongebonden, (4) opening van een 'waterluik', een fonds binnen ORET/MILIEV dat ingericht wordt op de specifieke problematiek van de watersector, (5) stroomlijning van het bedrijfsleveninstrumentarium, (6) bevordering van de nieuwe fiscale regeling 'sociaal ethisch beleggen'.

De minister heeft het bedrijfsleven uitgedaagd om hier tegenover ook 6 nieuwe initiatieven te presenteren, over een jaar, wanneer de deelnemers weer samen zullen komen om de balans op te maken.