Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Objectieve beoordeling door burgers

Nieuwe onafhankelijke commissie voor bezwaar en beroep bij provincie

De provincie Noord-Brabant kent sinds kort een nieuwe onafhankelijke, geheel uit burgers bestaande hoor- en adviescommissie voor bezwaar- en beroep. Voorheen waren er meerdere commissies die bestonden uit ambtenaren en bestuurders van de provincie. Met de instelling van de onafhankelijke commissie willen Gedeputeerde Staten bereiken dat er voor burgers, bedrijven en instellingen een meer afstandelijke en objectieve beoordeling plaatsvindt van hun bezwaar of beroep. Op 15 maart wordt de nieuwe commissie door gedeputeerde drs. P. van Vugt officieel geïnstalleerd.

Gedeputeerde Van Vugt ziet in de nieuwe commissie een belangrijke bijdrage in de verbetering van het contact van de provincie met de burger. Van Vugt: "Er vindt met de nieuwe commissie een zorgvuldige en objectieve afweging plaats tussen de beslissing en het ingediende bezwaar door onafhankelijke deskundigen. Dit betekent dat we als provinciale overheid meer transparantie en een nog grotere zorgvuldigheid kunnen bereiken. Daarnaast kan de onafhankelijke commissie voor ons een belangrijke informatiebron gaan vormen voor wat er in de maatschappij leeft ten aanzien van regelgeving en procedures. De leden komen daar waarschijnlijk veelvuldig mee in aanraking en kunnen problemen op dat terrein vroegtijdig signaleren en ons daarvan bewust maken. Dat kan dan weer leiden tot aanpassing van regelgeving of snellere afdoening van procedures. Uiteindelijk kunnen we de burger van dienst zijn met een betere organisatie, betere producten en sneller leveren".

Veel belangstelling
Aan de benoeming van de leden en voorzitters is een uitgebreide selectie vooraf gegaan. Voor de commissie, die is opgedeeld in vier kamers, waren vier voorzitters en acht leden nodig. Via advertenties in diverse bladen werden belangstellenden opgeroepen te solliciteren. Meer dan 150 personen hebben op die oproep gereageerd. Daartussen zaten vele geschikte kandidaten. Bij de definitieve selectie is specifiek gelet op een evenwichtige verdeling van de kennis en ervaring van de verschillende voorzitters en leden over de vier kamers. Met de benoeming denkt de provincie een commissie te hebben ingesteld die bij het horen en bij het adviseren aan Gedeputeerde Staten die voldoende oog zal hebben voor zowel beleidsmatige als voor juridische aspecten die aan de orde zijn bij de ingekomen bezwaar- en beroepschriften. De commissie zal ook bezwaar- en beroepschriften gaan behandelen die bij de Commissaris van de Koningin worden ingediend.


Als voorzitter van kamer I en tevens coördinerend voorzitter is benoemd de heer mr. dr. C.P.J. Goorden uit Vught, als voorzitter van kamer II is benoemd mevrouw P.H.M. Jacobs-Aarts uit Mierlo, als voorzitter van kamer III is benoemd mevrouw mr. A.D.R.M. Boumans uit Eindhoven en als voorzitter van kamer IV is benoemd de heer mr. L.P.A. van Kats uit Haren (Groningen).

De heer Goorden uit Vught is Raadsheer bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht en oud-hoofddocent bestuursrecht, mevrouw Jacobs uit Mierlo is oud-burgemeester van Mierlo. Mevrouw Boumans is coördinerend vice-voorzitter bij de strafkamer van het Gerechtshof te Amsterdam. De heer Van Kats is waarnemend burgemeester te Menterwolde en was jarenlang griffier in de provincie Groningen.

De acht leden die benoemd zijn, zijn: mw. mr. M. Hoogesteger uit Rotterdam, mr. M. Huijgens uit Zevenbergen, mr. C.F.J. de Jongh uit Drunen, mw. mr. K.M. van der Velde-Menting uit Bunnink, mw. mr. C.T.E.M. Haubrich-Gooskens uit Deil, mr. M.W.P.J. van der Heijden uit Sittard, drs. A.A.M. Keijzers uit Maastricht en mw. mr. M.A.E. in 't Veld uit Willemstad.