Ministerie van Defensie


---


---

Nog geen besluit over verlenging Irak

5-3-2004 17:21:00

De regering heeft vrijdag (5 maart) nog geen besluit genomen over de verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage aan de stabilisatiemacht in Irak. De vele onzekerheden die op het politieke vlak bestaan zijn hiervan de oorzaak. Wel is minister Kamp gemachtigd om vanaf half maart te beginnen met de militaire planning voor een eventuele verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage in Irak. De regering benadrukt wel dat zij met het verzoek aan Kamp niet vooruit wil lopen op de politieke besluitvorming over de verlenging van de missie in Irak.

De politieke onzekerheden zijn onder meer de totstandkoming van de interim regering, het behalen van de data gesteld in het politiek akkoord van 15 november 2003, de ontwikkeling van de rol van de VN in Irak, de inhoud van de veiligheidsovereenkomst die de taken en de status van een internationale troepenmacht vastlegt, en een uitnodiging van Iraakse autoriteiten om blijvende aanwezigheid van een internationale troepenmacht.

Minister Kamp heeft inmiddels de luchtmobiele brigade gevraagd zich voor te bereiden op de eventuele mogelijkheid over vier maanden de militairen van SFIR III af te lossen.

2004-03-05 Stand van zaken Irak