Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

Naar aanleiding van de verkiezingen keurt de Vlaamse regering de gedragslijn goed inzake haar bevoegdheden in de pre- en postelectorale periode. Dit houdt onder meer in dat ze in de periode voorafgaand aan de verkiezingen een budgettaire terughoudendheid aan de dag legt, om de toekomstige regering zo toe te laten in continuïteit een beleid te voeren. Zij zal de dag na de verkiezing, op 14 juni 2004, vrijwillig ontslag indienen bij de voorzitter van het Vlaams Parlement. Vanaf dat moment zal de Vlaamse regering enkel de "lopende zaken" afhandelen. Dat behelst de daden van dagelijks bestuur, de spoedeisende zaken en de zaken waarvoor geen nieuw initiatief van de regering is vereist.


* * *

De Vlaamse regering keurt, onder voorbehoud van technisch nazicht, de gedragscode en omzendbrief voor bestuurlijke uitgaven goed. De uitgangspunten van de gedragscode zijn: het gebruik van het gemeenschapsgeld is altijd en volledig gericht op het belang van de Vlaamse Gemeenschap; elke vermenging met oneigenlijke en/of persoonlijke belangen, maar ook iedere schijn van vermenging moet vermeden worden; en het gebruik van gemeenschapsgeld is transparant, zodat optimale verantwoording mogelijk is en de controlerende organen volledig inzicht hebben in het handelen en de beweegredenen daarbij.


* * *

De federale regering besliste in de programmawet van 22 december 2003 om de verplichting af te schaffen om eensluidend verklaarde afschriften voor te leggen aan federale overheidsdiensten. Met het oog op een optimale administratieve vereenvoudiging worden ook de andere bestuursniveaus verzocht deze maatregel te onderzoeken en toe te passen voor hun regelgeving. De Vlaamse regering wil dit initiatief volgen en gaat akkoord met het plan van aanpak van de federale overheid. Zij keurt principieel een besluit goed dat de verplichting afschaft tot het voorleggen van een eensluidend verklaard afschrift. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

Op 16 juni 2000 hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap betreffende de sociale economie. Nu keurt de Vlaamse regering het voorontwerp van decreet principieel goed dat instemt met de avenant van 12 februari 2004. Deze nieuwe avenant bepaalt dat voor het begrotingsjaar 2004 door de federale overheid een bedrag van bijna 13 miljoen euro wordt voorzien ter cofinanciering van gemeenschappelijke acties inzake sociale economie. Ruim 7 miljoen euro daarvan wordt aangewend voor gezamenlijke initiatieven met de Vlaamse overheid. Er wordt een spoedadvies over het voorontwerp van decreet ingewonnen bij de SERV. Daarna gaat het voorontwerp nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

In het kader van het samenwerkingsakkoord over de sociale economie voor de periode 2003 keurt de Vlaamse regering een overeenkomst goed tussen de federale en de Vlaamse overheid, die concrete en bindende afspraken bevat over de inzet van federale en regionale middelen. Die overeenkomst bepaalt onder meer de strategische doelstellingen, de resultaatsverbintenissen, de concrete acties en financiële modaliteiten.


* * *

De Vlaamse regering keurt 13 subsidiebesluiten goed voor de basissubsidiëring van de Subregionale Tewerkstel- lingscomités (STC's) voor het werkjaar 2004. De taak van de STC's is het coördineren en stimuleren van het arbeidsmarktbeleid binnen de subregio, met daarbij bijzondere aandacht voor het doelgroepenbeleid.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT en van minister Adelheid Byttebier:

Op 12 december 2003 keurde de Vlaamse regering de federale uitwerking goed van de dienstencheques. De bevoegde minister werd gemachtigd om een ontwerp van decreet uit te werken voor de concretisering van het additioneel kader inzake dienstencheques. Dit additioneel kader zal worden toegepast op het beleidsveld kinderopvang. Het voorontwerp van decreet werd voor advies voorgelegd aan de SERV. Rekeninghoudend met dit advies werd het voorontwerp aangepast. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet definitief goed. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot wijziging van het besluit van 13 november 1991 tot vaststelling van de voorwaarden voor het oprichten van betrekkingen in de ambten van technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator in het voltijds secundair onderwijs. Met deze wijziging worden de beide ambten in overeenstemming gebracht met de nieuwe regelgeving op de vakbenamingen.


* * *

De Vlaamse regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief een besluit over de inrichting van de examencommissie voor het voltijds secundair onderwijs. De examencommissie krijgt nu de mogelijkheid om, naar analogie met de scholen, onder bepaalde voorwaarden een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer uit te reiken. Verder wordt de mogelijkheid gecreëerd dat de terbeschikkinggestelden wegens persoonlijke aangelegenheden, al dan niet voorafgaand aan het rustpensioen, ook examinatoren van de examencommissie kunnen zijn.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot introductie van een nieuwe procedure voor de vrijstellingen van inschrijvingsgeld aan de centra voor volwassenenonderwijs. Zo kan er een efficiëntere controle van de rechtmatigheid van de vrijstelling gebeuren. Het besluit anticipeert ook op de automatisering van de gegevensoverdracht tussen centra en administratie.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit houdende de inrichting van het deeltijds beroepssecundair onderwijs. De wijziging beoogt de invoering van nieuwe studiebewijzen. Onder strikte voorwaarden kan het getuigschrift van de tweede graad secundair onderwijs worden toegekend en hierop voortbouwend het getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Vereenvoudigde studie- bekrachtigingen kunnen worden toegekend aan leerlingen die vermelde studiebewijzen niet bekomen. De opdeling van de studiegetuigschriften in de tweede en derde graad wordt verlaten en het is aldus een eerste aanzet tot het volledig graadloos maken van het deeltijds onderwijs.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten wijzigt de Vlaamse regering opnieuw principieel het besluit tot vaststelling en indeling van de ambten in het gewoon basisonderwijs. De wijziging beoogt een vereenvoudiging door het aantal ambten te reduceren en door de invoering van de ambten van de nieuwe categorie beleids- en ondersteunend personeel. Tevens wordt ook het ambt van kinderverzorger in het gewoon basisonderwijs gecreëerd. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief twee besluiten goed die deel uitmaken van de reeks uitvoeringsbesluiten bij het decreet over het landschap basisonderwijs. Het eerste is een wijzigingbesluit betreffende de personeelsformatie in het buitengewoon basisonderwijs. Voor de type-5 scholen wordt een afzonderlijke regeling ingeschreven. Het tweede besluit betreft het tijdelijk project scholen- gemeenschappen basisonderwijs. Elke scholengemeenschap moet 900 gewogen leerlingen tellen. In principe telt elke leerling voor een teleenheid. Leerlingen in het buitengewoon onderwijs krijgen een hogere weging afhankelijk van de zwaarte van de school.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten en na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit betreffende de bijwedde voor houders van het getuigschrift grondige kennis verplichte tweede taal Frans in het lager onderwijs in Brussel. Met dit besluit wordt een deelmaatregel van CAO VI uitgevoerd.


* * *

De Vlaamse regering geeft, na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten en na advies van de Raad van State, definitief haar goedkeuring aan het tijdelijk project zorgondersteuning in de centra voor leerlingenbegeleiding.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed betreffende de nadere bepalingen inzake de subsidiëring van onderwijs in de K- diensten (jeugd- en kinderpsychiatrie). Er is gekozen voor een subsidie-enveloppe zodat de K-diensten zo flexibel mogelijk kunnen inspelen op de wijzigende onderwijsnoden binnen de instelling. Met de enveloppe kunnen ze mensen permanent in dienst nemen, samenwerkingsovereenkomsten sluiten met scholen, losse medewerkers betalen, of een combinatie van alle mogelijkheden. Daarnaast wordt er ook gekozen voor een eenvoudige regelgeving. Op deze manier worden de K- diensten in staat gesteld om de onderwijsachterstand van de patiënten te beperken en hun reïntegratie in het gewone schoolmilieu voor te bereiden.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten, beslist de Vlaamse regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de weddenschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon kleuter-, lager en basisonderwijs. De wijziging houdt een harmonisering op grond van reeds bestaande wetgeving in en beoogt een harmonisering met het buitengewoon basisonderwijs. Er worden ook specifieke bepalingen omtrent internaten en tehuizen in opgenomen. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van maximaal
1,6 miljoen euro aan de vzw Voorrangsbeleid Brussel. Het Brusselse voorrangsbeleid heeft als doel een netoverschrijdende structuur uit te bouwen ter ondersteuning van de Nederlandstalige basisscholen in Brussel. Deze structuur moet leiden tot een situatie waarin de leerlingen positief kunnen functioneren op schoolniveau, de nodige inzichten en vaardigen verwerven om goed maatschappelijk te kunnen functioneren en goed toegerust worden voor de uitbouw van hun professionele loopbaan.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het besluit goed inzake de vakantieregeling van bepaalde personeelsleden van het onderwijs. Het besluit bevat een eenvormige vakantieregeling voor het gemeenschaps- en gesubsidieerd onderwijs, dat in principe zal ingaan op 1 september 2004, met betrekking tot het bestuurs- en onderwijzend, ondersteunend, administratief, opvoedend hulp-, paramedisch, medisch, sociaal, orthopedisch en psychologisch personeel (met uitzondering van vier personeelscategorieën waarvoor al een specifieke regelgeving bestaat). Tevens wordt een reeds bestaande toestand met betrekking tot bepaalde personeels- categorieën in het gemeenschapsonderwijs geregulariseerd. Over dit besluit zal nog onderhandeld worden met de representatieve vakorganisaties.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering gaat akkoord met de nieuw voorgestelde methodiek voor het opstellen van stedenbouwkundige voorschriften bij ruimtelijke uitvoeringsplannen. Het nieuwe voorstel beoogt uniformiteit in de opmaak van ruimtelijke uitvoerings- plannen. Om de uniformiteit te vrijwaren, worden er afspraken gemaakt omtrent de grafische voorstelling van de plannen en de opbouw, het stramien en de inhoud van de stedenbouwkundige voorschriften.


* * *

De Vlaamse regering bepaalt haar standpunt inzake twee voorstellen van decreet voor de wijziging van artikel 48, tabel I van het Wetboek van Successierechten enerzijds en de wijziging van de artikelen 5, 7, 9 en 14 van het Wetboek van de met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen (verkeersbelastingen) anderzijds. Het eerste voorstel voorziet een reductie van de tarieven in rechte lijn tussen echtgenoten en samenwonenden. Het tweede ontwerp bestaat uit drie voorstellen, namelijk: een volledige vrijstelling van verkeersbelasting voor voertuigen aangedreven met vloeibaar petroleumgas of andere vloeibare koolwaterstoffen, een gedeeltelijke vermindering of volledige vrijstelling van verkeersbelasting voor voertuigen die voldoen aan de EURO-norm 4 en een tijdelijke vermindering van verkeersbelastingen voor belastingsplichtigen die een aanvullende rijopleiding, gericht op voorzichtig en milieuvriendelijk rijden, hebben gevolgd.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met volgende 3 internationale overeenkomsten: de Overeenkomst betreffende de bouw en de exploitatie van een Europese synchrotronstralingsinstallatie (ESRF-project), de Overeenkomst tussen België en Nederland betreffende de gezamenlijke deelname aan de Europese
synchrotronstralingsinstallatie, en het Protocol van toetreding van Nederland tot de Overeenkomst betreffende de bouw en de exploitatie van een Europese synchrotronstralingsinstallatie. Daarnaast keurt de Vlaamse regering eveneens definitief het addendum bij de Slotakte van de Conferentie van Gevolmachtigden goed voor de oprichting van een Europese installatie voor synchrotronstraling. Het ontwerpdecreet wordt nog ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering stelt vier nieuwe commissarissen aan bij de Vlaamse Huisvestingmaatschappij (VHM). Het gaat om Roeland Eysackers, Gustave Ulens, André Van Beek en Leo Van Gijsel. Zij worden respectievelijk commissaris bij de sociale huisvestingsmaatschappijen de Bouwmaatschappij De Noorderkempen in Merksplas, Ons Dak in Maaseik, de Gewestelijke Maatschappij voor Kleine Landeigendom Turnhout en de Nieuwpoortse Volkswoning. Bij deze huisvestingsmaatschappijen was de functie van VHM- commissaris vacant geworden door het eervol ontslag van drie commissarissen en het overlijden van een commissaris.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

Op 16 oktober 2002 heeft de Europese Commissie de Belgische overheid in gebreke gesteld wegens het niet nakomen van de verplichtingen voorgeschreven door de Richtlijnen 92/50 EEG, 93/36 EEG en de artikelen 43 en 49 van het EG-verdag. Concreet gaat het om de verenigbaarheid van bepaalde vormen van beheer inzake lokale openbare dienstverlening met de communautaire wetgeving over overheidsopdrachten en/of met de regels en beginselen van het EG-verdrag betreffende de vrijheid van vestiging en het vrij verrichten van diensten. Meer bepaald de werkwijze via intercommunale verenigingen, autonome gemeentebedrijven en gemeentelijke vzw's staan ter discussie. Op 24 februari 2004 heeft de Belgische overheid een globaal antwoord verzonden naar haar permanente vertegenwoordiger bij de EU. Afgesproken is dat de gewesten hun eigen regelgeving kunnen toelichten in bijkomende documenten. De Vlaamse regering treedt het antwoord van de Belgische overheid bij en hecht haar goedkeuring aan het aanvullend Vlaams antwoord. In dit document wordt vooral de nadruk gelegd op het feit dat het probleem van de samenwerking in intergemeentelijk verband met een private partner zonder voorafgaande bekendmaking of oproep tot mededinging in het Vlaamse Gewest, zich sinds de goedkeuring van het decreet op de intergemeentelijke samenwerking niet meer stelt.


* * *

Ingevolge de stemming van het bijzonder decreet over de wijziging van de gewone wet van 16 juli 1993 tot vervollediging van de federale staatsstructuur, wat de kieskringen voor de verkiezingen van het Vlaams Parlement aangaat, dient het besluit van de Vlaamse regering hieromtrent vervangen te worden. De Vlaamse regering stelt nu het aantal Vlaamse volksvertegenwoordigers per kieskring principieel vast op basis van de cijfers van de laatste volkstelling. Het besluit gaat nog voor advies naar de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering beslist om voor de bijkomende contractuele wervingen in de non-profitsector, in het kader van de sociale maribel, uitzonderlijk af te wijken van haar beslissing van 12 september 2003 inzake personeelsaangroei. Voorwaarde is dat deze bijkomende tewerkstelling volledig moet gefinancierd worden vanuit de federale dotatie sociale maribel. Het gaat om 1.322 personeelsleden die worden tewerkgesteld in de jeugd- bescherming en de sport- en cultuursector.


* * *

De Vlaamse regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit inzake de samenstelling, organisatie, bevoegdheden en werking van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen van het Vlaamse Gewest (KCML). Dit besluit voorziet de omvorming naar nieuwe afdelingen en het invoeren van corresponderende leden. Net zoals de huidige KCML zal de vernieuwde commissie bestaan uit een centrale commissie en provinciale commissies. Om de bijzondere kennis en ervaring van lokale specialisten ter beschikking te stellen van het KCML, worden corresponderende leden voorzien, die uit eigen beweging of in opdracht van de centrale commissie dossiers kunnen voorleggen of onderzoeken. Hierdoor kan het aantal leden worden verminderd van 167 naar maximaal 87. Daarnaast worden de voormalige eerste en tweede afdeling van de KCML samengevoegd tot een afdeling Monumenten. Naast de afdeling Landschappen, die als tweede afdeling behouden blijft, worden de vroegere Vlaamse Archeologische Raad en Vlaamse Heraldische Raad geïntegreerd als respectie- velijke derde (Archeologie) en vijfde (Heraldiek) afdeling. Voor technische adviezen met betrekking tot het Varend Erfgoed wordt een vierde afdeling Varend Erfgoed opgericht.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering definitief, na advies van de Raad van State, tot omvorming van het Instituut voor het Archeologisch Patrimonium tot het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. Hierbij zou het kenniscentrum van de afdeling Monumenten en Landschappen aan de (nieuwe) wetenschappelijke instelling worden toegevoegd. De werking van het instituut zal op twee pijlers berusten: het onderzoek van de erfgoedwaarden en de ontsluiting van het onroerend culturele erfgoed met inbegrip van het documentatiecentrum.


* * *

De Vlaamse regering stelt de verdeling van de trekkingsrechten 2004 uit het Vlaams stedenfonds vast.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief twee besluiten goed die het statuut bepalen van enerzijds de provinciegouverneurs en de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en anderzijds van de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissaris. Door de bijzondere wet van 13 juli 2001 werden deze ambtsdragers overgeheveld naar de Vlaamse regering. De besluiten bepalen nu dat hun specifieke status in relatie tot de Vlaamse regering behouden blijft. Zij zijn dus geen personeelsleden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap of van een van haar diensten en vallen niet onder het personeelsstatuut van het ministerie.

Op voorstel van Vlaams minister Gilbert BOSSUYT:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het Internationale Verdrag inzake hulpverlening op zee, opgemaakt in Londen op 28 april 1989. Het Verdrag voert nieuwe regels in die oog hebben voor de ecologisch aspecten van de hulpverlening. Het houdt ook rekening met het groeiend aantal bergingsgevallen waarbij gevaarlijke en giftige stoffen betrokken zijn. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Op 16 januari hechtte de Vlaamse regering voor de tweede keer haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van REG-decreet tot vermindering van de CO2-uitstoot in Vlaanderen door het bevorderen van het rationeel energiegebruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de flexibiliteitsmechanismen uit het Protocol van Kyoto. Het voorontwerp van decreet biedt onder meer een decretale basis voor toekomstige subsidieprogramma's, voor het sluiten van energiebeleidsovereenkomsten en het opleggen van verplichtingen inzake rationeel energiebeheer aan ondernemingen, niet-commerciële instellingen en publiekrechtelijke personen, en het opleggen van verplichtingen inzake rationeel energiegebruik aan brandstofleveranciers. Ingaande op de opmerkingen door de Raad van State, worden wijzigingen geformuleerd in de vorm van regeringsamendementen op het REG-decreet. De Vlaamse regering keurt deze ontwerpamendementen goed en dient ze in bij het Vlaams Parlement.


* * *

De aankoop van tien lagevloersneltrams (lot 4) voor De Lijn voor de steden Gent en Antwerpen wordt toegewezen aan de firma Siemens AG.


* * *

Het Brussels Hof van Beroep heeft de Vlaamse overheid op 6 oktober 2003 veroordeeld tot betaling van ruim 2,5 miljoen euro aan de nv Van Hool. Dit naar aanleiding van een niet-reglementaire gunning van levering van autobussen in 1984 door de Maatschappij voor Inter- communaal Vervoer Antwerpen (MIVA) aan een andere firma dan Van Hool. De Vlaamse regering beslist daarom telkens de helft van vermeld bedrag vast te leggen op respectievelijk de begroting van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging en van het Vlaams Infrastructuurfonds.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met drie voorontwerpen van koninklijk besluit inzake het luchtverkeer. Het gaat in het bijzonder om de regeling van de luchtvaartpassen voor luchtvaartuigen ingeschreven of geregistreerd in België, de regeling van het luchtvervoer van gevaarlijke goederen en de regeling van de burgerlijke vergunningen van bestuurder van helikopters.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering beslist volgende personen voor te dragen als vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid in de raad van bestuur van de Nationale Delcrederedienst: Ludo Cuyvers, Georges Stienlet en Koen Allaert als effectieve leden en Hugo Van Driessche, Elke Tiebout en Dirk Lammens als respectieve plaatsvervangers.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS en van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

Na advies van de SERV, de MiNa-Raad en de Raad van State hecht de Vlaamse regering definitief haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Protocol van Göteborg van de Europese Commissie. Dit protocol werd ondertekend op 30 november 1999 en richt zich op de geïntegreerde bestrijding van grensoverschrijdende luchtverontreiniging op lange afstand: verzuring, eutrofiëring en ozonvorming op leefniveau en de vier stoffen die deze effecten veroorzaken: SO2, Nox, VOS (vluchtige organische stoffen) en NH3. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Jef TAVERNIER:

De Vlaamse regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de afschaffing van de forfaitaire provinciale en gemeentelijke afvalbelastingen. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na het advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp- decreet dat de wet van 28 december 1964 wijzigt betreffende de bestrijding van de luchtverontreiniging, en het decreet van 2 juli 1981 over de voorkoming en het beheer van afvalstoffen. De wijzigingen kaderen binnen de toepassing van de Europese verordening 2037/2000/EG over de ozonlaagafbrekende stoffen, meer bepaald wat betreft de strafbepaling voor overtredingen op de verordening. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

In het kader van het herverdelingsbesluit Lambermont 2004 beslist de Vlaamse regering tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet Lambermont naar de landbouwbegroting. Daar de in 2003 overgehevelde Lambermontmiddelen niet terugkerend en zichtbaar konden doorgetrokken worden naar de begroting 2004, werd afgesproken om begin dit jaar opnieuw een herverdelingsbesluit op te stellen ter financiering van een aantal knelpunten. Deze knelpunten zijn meer bepaald de continuïteit van de maatregelen van het ex- landbouwfonds, het betaalorgaan GBCS (Geïntegreerd Beheers- en Controlesysteem) en de lasten van het verleden, met name de belastingsverplichtingen van verbintenissen uit het verleden. De bedragen die dit jaar herverdeeld worden, zullen zichtbaar en terugkerend doorgetrokken worden in de administratieve begroting vanaf 2005.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties
-----
einde


---