Vlaamse overheid

In het kader van het bestuurlijke vernieuwingsproces Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) nam de Vlaamse regering vandaag een groot aantal beslissingen met het oog op de oprichting van verzelfstandigde agentschappen en strategische adviesraden.

Overzicht van de genomen beslissingen


- Definitieve goedkeuring van de ontwerpbesluiten tot oprichting van volgend intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid (IVA):

* Studiedienst van de Vlaamse regering


- Principiële goedkeuring met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State van het voorontwerp van besluit tot oprichting van de IVA:

* Vlaams Energieagentschap


- Definitieve goedkeuring van de ontwerpdecreten tot oprichting van volgende IVA met rechtspersoonlijkheid (IVA-rp):

* Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT)

* Fonds Jongerenwelzijn

* Vlaams Zorgfonds

* Vlaams Agentschap Ondernemen

* Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO)
* Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGIOn)


- Definitieve goedkeuring van de ontwerpdecreten tot oprichting van volgende extern verzelfstandigde agentschappen (EVA):

* Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteit- en Gasmarkt (VREG)

* Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen

* Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroeps- opleiding (VDAB)

* Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM)
* Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV)
* Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM)
* Vlaamse Opera

* Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM)


- Definitieve goedkeuring van het ontwerpdecreet tot oprichting van

* de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen (MiNa-raad)
* de Mobiliteitsraad van Vlaanderen (MORA).

Voortgang

De Vlaamse regering had zich tot doel gesteld BBB tijdens de huidige legislatuur structureel te verankeren. Daartoe wilde ze dit voorjaar zo ver mogelijk gaan met het beslissingsproces voor de oprichting van agentschappen en strategische adviesraden. Op dit moment zijn al ontwerpdecreten voor de oprichting van 18 agentschappen en één adviesraad bij het Vlaams Parlement ingediend. De ontwerpdecreten die vandaag definitief door de Vlaamse regering zijn aangenomen, worden eveneens onmiddellijk bij het Vlaams Parlement ingediend, zodat de behandeling en goedkeuring ervan nog voor de ontbinding van het parlement kan gebeuren.

Belang van agentschappen en adviesraden

Met het brede veranderingstraject Beter Bestuurlijk Beleid bereidt de Vlaamse regering zich voor op de uitdagingen waar de Vlaamse overheid in de 21ste eeuw mee geconfronteerd zal worden. Objectieven zijn onder andere: soepel kunnen inspelen op nieuwe tendensen, klantgericht optreden, de dienstverlening steeds effectiever en efficiënter uitbouwen en een transparanter en slagvaardiger overheidsadministratie realiseren.

De taken en bevoegdheden van de Vlaamse overheid zullen in dertien voor de burger logisch samengestelde beleidsdomeinen worden gegroepeerd. Met het oog op transparantie en slagvaardigheid krijgt elk beleidsdomein een identieke structuur met een duidelijke taakverdeling voor de administratieve entiteiten en een optimale verhouding tot de politieke overheid. Vandaar onder andere de beslissing om de ministeriële kabinetten in de toekomst te beperken tot een persoonlijke staf voor de minister en de beleidsondersteunende taken in de departementen onder te brengen.

De verzelfstandigde agentschappen zullen de beleids- uitvoering verzorgen. De beleidsbepaling is een taak van de minister die de uitvoering van het beleid door de agentschappen aanstuurt, evalueert en bijstuurt. Daarbij wordt de minister door het departement ondersteund. Per beleidsdomein blijft er in principe nog slechts één strategische adviesraad over die deskundig onderbouwde standpunten formuleert over strategische beleidsvraagstukken en de hoofdlijnen van beleid en een bijdrage levert bij het vormen van een beleidsvisie.

persinfo : Johan Claeys, communicatiemedewerker BBB - tel. 02 553 55 85
e-mail: johan.claeys@coo.vlaanderen.be

persinfo : Tom Ongena, woordvoerder van de minister-president - tel. 02 553 29 11 e-mail: persdienst.somers@vlaanderen.be

persinfo : Koen Jongbloet, woordvoerder van minister Van Grembergen - tel.02 553 23 11 e-mail: persdienst.vangrembergen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---