Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, hechtte de Vlaamse regering haar goedkeuring aan de eerste budgetcontrole 2004 en gaf ze consequent een antwoord op de noden in de welzijnsector en het onderwijs.

Aangezien de economie duidelijk aantrekt en alle conjunctuuranalisten er het erover eens zijn dat dit zal aanhouden, kan minister Van Mechelen de aangelegde conjunctuurprovisie vrijgeven. Bij de opstelling van de initiële begroting 2004, in augustus 2003, werd deze omwille van het voorzichtigheidsprincipe aangelegd. Een principe dat bij het Rekenhof steevast positief werd onthaald.

Samen met de ALESH-kredieten, die niet langer noodzakelijk zijn in de Vlaamse begroting, betekent dit dat de Vlaamse regering 40,6 miljoen met deze budgetcontrole heroriënteert en verder invulling geeft aan de gemaakte afspraken:

- 20 miljoen euro voor de gehandicaptensector;
- 10 miljoen euro voor het onderwijs;
- 9,6 miljoen euro voor het VRT-pensioenfonds;
- 0,7 miljoen euro voor het Vlaams Fonds der Letteren;
- 0,3 miljoen euro voor een subsidie aan de vzw Beursschouwburg.

Daarnaast werd ook beslist reeds 60 % van de lottodotatie of ruim 20,4 miljoen euro volgens de vroeger afgesproken verdeelsleutel ter beschikking te stellen.

De Vlaamse regering benadrukt dat ze zoals altijd ook de begroting 2004 correct zal uitvoeren, zodat alle aangegane engagementen inzake het regeerakkoord, de ondernemingsconferentie en de begrotingsdoelstellingen gehaald zullen worden.

Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---