KRO De Wandeling

Paul Rutten: Mens en milieu belangrijker dan winst

KRO DE WANDELING, VRIJDAG 5 MAART

GULPEN, 20040301 -- "Geld bepaalt niet of ik gelukkig ben, mensen zien glimlachen is bepalend." Paul Rutten stond jarenlang aan het roer van de Gulpener Bierbrouwerij, een kleine zelfstandige onderneming met een opmerkelijke bedrijfsvoering. Afgelopen zomer ontving de brouwerij de Limburgse prijs voor duurzaam ondernemen en de nationale stimuleringsprijs voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Rutten is teruggetreden als directeur, maar blijft verantwoordelijk voor de export van de bieren en is toegetreden tot de raad van commissarissen.


In aflevering zesentwintig van KRO De Wandeling praat presentatrice Hella van der Wijst met Paul Rutten tijdens een wandeling van 'zijn' brouwerij door het Limburgse Mergelland naar het Gerardusklooster in Wittem. "Ik ben ervan overtuigd dat je talenten hebt gekregen om ze te gebruiken en ten goede te laten komen aan je omgeving." Paul Rutten was de zevende generatie in het familiebedrijf, maar kon geen opvolger vinden. Zijn zoon wilde liever de geneeskunde in. "Mijn verantwoordelijkheid als vader is om mijn kinderen op de goede plek te krijgen en dat is niet in de brouwerij." Onder druk van de stagnerende biermarkt, die in Nederland door vier grote brouwerijen wordt beheerst, koos Rutten voor de weg van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. "Streekproducten, milieuvriendelijk en steun aan lokale initiatieven om het sociale klimaat op peil te houden. Dat kost veel, maar ik hoef mijn winstmarge niet zo groot mogelijk te hebben. Het gaat mij er om dat mijn mensen een boterham verdienen in een gezonde omgeving." Toch is niet alles vanzelf gegaan. Rutten heeft zijn bedrijf moeten inkrimpen. "Heel moeilijk, maar ik moest het doen voor al die andere gezinnen die bedreigd werden. Ik heb de ontslagen persoonlijk gedaan, maar als ik alles voor iemand geprobeerd heb kan ik er vrede mee hebben."

Hella van der Wijst toert op haar motor door heel Nederland op zoek naar de mooiste wandelplekjes en inspirerende levensverhalen.

KRO De Wandeling, vrijdag 5 maart 16.30 uur
(HH. zondag 7 maart 09.30 uur)
Nederland 1

KRO De Wandeling.
Mensen die hun hart volgen.




KRO De Wandeling