DIERENBESCHERMING


Dierenbescherming erkent Dierenasiel De Swinge

Drachten, 1 maart 2004 - Asiel 'de Swinge' in Drachten ontvangt op 6 maart de erkenning van de Dierenbescherming. Daarmee is het asiel het negende asiel dat door de Dierenbescherming erkend is. Het asiel in Drachten is het eerste asiel in Friesland dat een erkenning gekregen heeft. Asielen die in aanmerking komen voor de erkenning voldoen aan eisen die de Dierenbescherming stelt aan de zorg voor dieren en het personeelsbeleid. Het bestuur van asiel 'de Swinge', bestaande uit 5 vrijwilligers, en de medewerkers van het asiel hebben een half jaar lang hard gewerkt aan het protocol. De feestelijke uitreiking van de erkenning door Jan Koehoorn, groepshoofd van afdelingen en asielen van het vereningingsbureau van de Dierenbescherming, vindt plaats op 6 maart om 11.00 uur in dierenasiel de Swinge te Drachten.

In 2001 startte de Dierenbescherming met een traject om de kwaliteit en de professionaliteit van alle 100 asielen, waarmee de Dierenbescherming samenwerkt, te verbeteren. Om voor erkenning in aanmerking te komen dienen de asielen hun werkwijze en hun beleid voor onder meer de opname, verzorging en plaatsing van dieren en het personeelsbeleid in kaart te
brengen. Daarnaast moet dit overeenkomen met de wettelijke eisen en aanvullende eisen gesteld door de Dierenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat er afspraken worden gemaakt over het euthanasiebeleid van asielen en dat medewerkers en bestuursleden van de dierenasielen niet fokken of handelen met dieren en niet jagen.

Een asiel zelf moet voldoen aan de modelbouwvoorwaarden van asielen en aan de arbeidsvoorschriften van de arbo-dienst. Asielen kunnen dit aantonen door beleid en werkwijze
schriftelijk vast te leggen in een asielprotocol. De Raad voor de Erkenning van Dierenopvangcentra Dierenbescherming, opgericht door de Dierenbescherming, besluit of een asiel erkend wordt. De erkende asielen worden regelmatig in de praktijk gecontroleerd door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

(einde bericht)