Gemeente Enschede

Holi Phagua 2004: lente (poeder)feest in de Laares


Enschede, 01-03-2004

Op zaterdag 6 maart wordt het Holi Phagua lentefeest gevierd in hallencomplex 'De Oosterpoort' aan de Oosterstraat (tegenover Polaroid). Het feest duurt van 14.00 tot 21.00 uur en iedereen is welkom. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het project Buurt aan Zet.

Vorig jaar is de viering van Holi Phagua in de Laares een multicultureel succes gebleken. De wijkbewoners hebben daarom de handen wederom ineengeslagen om dit van oorsprong Indiase lentefeest te organiseren. Het feest staat in het licht van verbroedering zonder onderscheid van afkomst, cultuur of geloof. De organisatie is in handen van het Surinaams Platform Enschede en de wijkcommissie en wijkbewoners uit de Laares. Zij hebben een aanvraag ingediend bij Buurt aan Zet voor een groot deel van de financiering. Deze aanvraag werd gehonoreerd. Buurt aan Zet is bedoeld om bewoners actief te betrekken bij het verbeteren van hun eigen leefomgeving en speelt zich af in de Bothoven, Velve-Lindenhof en Laares. Medefinanciers zijn woningcorporatie Domijn, diverse Surinaamse verenigingen en winkeliers uit de Laares.

De Laares is een gemengde volkswijk. Het is de bedoeling dat door de gezamenlijke viering van dit feest de sociale banden en de samenwerking tussen allochtone en autochtone groepen wordt vergroot. De organisatoren willen dit realiseren door de gevarieerde invulling van optredens zoals Hindi Pop, Tjautaal Muziekgroep, Turkse dans en de Country Line Dance groep uit de Laares. Verder zijn er eetkraampjes waar hapjes uit diverse landen genuttigd kunnen worden. In tegenstelling tot vorig jaar is dit keer voor een overdekte locatie gekozen, zodat het weer geen invloed heeft op de viering.

Holi is van oorsprong Indiaas en in Suriname een nationale feestdag. Men schminkt en bepoedert elkaar uitbundig met kleurstof en wenst elkaar geluk toe. De kleurstof staat voor de kleurenpracht van de lente en het maakt tevens iedereen - van welke huidskleur dan ook - gelijk. Het is een feest van verbroedering, het best te vergelijken met carnaval.

Aangezien de kleurstof moeilijk te verwijderen is, wordt iedereen aangeraden om oude kleding aan te trekken.

---

Gepubliceerd op 01-03-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar