Ingezonden persbericht


(2 maart 2004 - Bericht van Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog')

P E R S B E R I C H T

Iraakse vrouwen tegen bezetting Irak

Utrecht, 2 maart 2004 - De Iraakse Vrouwen Vereniging organiseert de komende weken twee bijeenkomsten onder het motto Iraakse vrouwen tegen de bezetting. In de periode rond Internationale Vrouwendag, 8 maart, zal de vereniging wijzen op de dreigende inperking van vrouwenrechten in Irak. De eerste bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 6 maart in Den Haag (Stichting Rode Kruis Nederland, Koninginnegracht 92, 14.30 uur), de tweede op vrijdag 12 maart in Leidschendam (Paus Johannes Centrum, Princenhof 8, 19.30 uur).

De door de Verenigde Staten ingestelde voorlopige regeringsraad schafte kort geleden, door middel van Decreet 137, het sinds 1959 in Irak van kracht zijnde familierecht af en vertrouwt de familiezaken toe aan de geestelijkheid. Daarmee ligt de weg open voor invoering van de sharia in Irak. Hoewel de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer hoogstwaarschijnlijk zijn fiat niet aan dit decreet zal geven, staat de huidige wetgeving, die beschouwd wordt als ��n van de meest progressieve in de islamitische wereld, duidelijk sterk onder druk.

Vrouwenverenigingen in Irak hebben al aangekondigd in verzet te komen tegen elke inperking van vrouwenrechten. Zij verwachten een verbetering van hun situatie en eisen een plek op in het nieuwe bestuur van Irak.

De activiteiten van de Iraakse Vrouwen Vereniging vinden plaats in de aanloop naar de door het Platform Tegen de Nieuwe Oorlog georganiseerde demonstratie Stop de bezetting van Irak op zaterdag 20 maart aanstaande in Amsterdam.

-------

Noten voor de pers