Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 03-03-2004

Televisie
Opgelicht
Uitzending zaterdag 6 maart
Nederland 2 ­ 21.55 uur

Hoofdverdachte zaak-koch op televisie
Eric van velzen in opgelicht: "juridische megablunder in de maak"

Eric van Velzen, in de zomer van 2003 veroordeeld als een van de hoofddaders in de zaak-Koch, treedt in de publiciteit. In afwachting van zijn hoger beroep komt hij zaterdag 6 maart uitgebreid aan het woord in het TROS-programma OPGELICHT.

Zaak-Koch is de grootste beleggingsfraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis. Duizenden Nederlanders belegden in de jaren negentig via de Duitser Elmar Koch, die zich in Limburg had gevestigd. De zwaarwichtige Koch ­ hij woog op zeker moment 250 kilo ­ wist met zijn charme en zijn vlotte babbel in totaal waarschijnlijk tussen 200 en 300 miljoen gulden te verzamelen. Hij belegde dit geld echter niet, maar bouwde er een piramidespel mee op. In 1999 plofte de zaak en vluchtte Koch naar Duitsland. Het geld was toen verdwenen.

Volgens Justitie is Eindhovenaar Eric van Velzen het werkelijke brein achter de zaak. De Officier van Justitie zei afgelopen zomer dat Van Velzen zelfs Koch voor zijn karretje had gespannen. Van Velzen kreeg 3,5 jaar cel opgelegd. Koch kreeg 4 jaar cel, maar hij zit die straf niet uit. De Duitser leeft vrij in zijn vaderland, dat geen onderdanen uitlevert.

Van Velzen treedt nu voor het eerst naar buiten in een poging zijn onschuld aan te tonen. Hij probeert, aan de hand van het dossier, duidelijk te maken dat de zaak-Koch op een juridische megablunder afstevent. OPGELICHT nam de zaak in onderzoek en ontdekte dat het dossier inderdaad een aantal vreemde feiten bevat. Advocate mr. A. Carli uit Roermond, die ooit door Koch werd ingehuurd om te bemiddelen tussen hem en de beleggers, zegt in het programma dat Justitie zich naar haar idee 'zand in de ogen heeft laten strooien' door Koch.

Koch zelf wil geen commentaar geven.



Ingezonden persbericht