Gemeente Leiden

Persbericht

Opening van het Huis van de Raad door Minister De Graaf en Open Huis Gemeenteraad en Griffie

Publicatiedatum: 3 maart 2004

Zaterdag 6 maart 2004, om13.00 uur, vindt de officiële opening plaats van Het Huis van de Raad, Breestraat 70, te Leiden. De openingshandeling wordt verricht door oud-D66-raadslid Thom de Graaf, thans minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. De Graaf was in Leiden raadslid van 1990 tot 1994.

Dezelfde dag, van 11.00 uur tot 15.00 uur is het pand aan de Breestraat 70 geopend voor het publiek. Gemeenteraad en Griffie houden dan Open Huis. De leden van de Gemeenteraad en de medewerkers van de griffie zullen alle belangstellenden graag rondleiden in hun pand en over hun werkzaamheden vertellen.

Nadere toelichting

Op 6 maart is het precies twee jaar geleden dat de huidige 39 leden van de Gemeenteraad werden gekozen voor een periode van vier jaar. Er kan nu dus teruggeblikt worden op de eerste helft van deze zittingstermijn van de Gemeenteraad.

Voor het eerst voeren gemeenteraadsleden hun taak als volksvertegenwoordiger uit volgens het zgn. dualisme. Dat betekent dat de Gemeenteraad het gemeentelijke beleid vaststelt en controleert. Het College van Burgemeester en Wethouders voert dit beleid uit binnen door de Raad gestelde

met name financiële- grenzen. Na de start van het dualisme, een jaar geleden, werd een griffie in het leven geroepen. De Griffie heeft tot taak de leden van de Gemeenteraad bij hun werkzaamheden te adviseren en te ondersteunen. In Leiden is gekozen voor een eigen huisvesting voor zowel de gemeenteraadsfracties als voor de griffie op de locatie Breestraat 70.

Na verbouwing en inrichting is het Huis van de Raad een half jaar geleden in gebruik genomen.

De negen fracties van de Gemeenteraad en de griffie hebben gezamenlijk onderdak gevonden in het monumentale pand aan de Breestraat 70.

Deze pagina is gewijzigd op 4-03-2004