Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Boomstronk uit Amazone moet ernst illegale houtkap aantonen

GREENPEACE PLAATST GIGANTISCHE BOOMSTRONK IN CENTRUM AMSTERDAM

Amsterdam, 5 maart 2004

Midden in Amsterdam plaatst Greenpeace op 6 maart een gigantische boomstronk uit het Amazone-oerwoud. De vijf meter hoge stronk is vier meter in doorsnee en weegt zo'n 13.000 kilo. De boom die boven deze gigantische basis uittorende was misschien honderd jaar oud, toen hij door illegale houtkappers werd omgezaagd. Met het tonen van de stronk aan voorbijgangers op de Amsterdamse Nieuwmarkt wil Greenpeace de ernst van illegale houtkap laten zien. Om bomen als deze te bereiken en te vervoeren, maken houtkappers grote stukken bos kapot. De houtsoort Angelim Vermelho levert per boom op de Europese markt zo'n ¤ 23.000 op. Het duurt eeuwen voor het ecosysteem weer enigszins in de oude staat is, als het zich al kan herstellen.

Illegale houtkap is een van de grootste bedreigingen van de laatste oerbossen op aarde. Bedreigde diersoorten als de orang-oetan zien hun leefgebied steeds kleiner worden. In veel tropische landen is meer dan de helft van de kap illegaal. Dit hout komt in grote hoeveelheden naar Europa, waar het wordt gebruikt in bruggen, scheepsbouw, als bielzen, voor hekwerken, terrassen en geluidschermen. De helft van het geïmporteerde hardhout in Nederland is illegaal gekapt.

Greenpeace vraagt voorbijgangers hun zorg uit te spreken over deze wanpraktijken. Dat kan door het invullen van een 'aangifteformulier' over illegaal hout. Samen met Greenpeace doet de ondertekenaar aangifte van het vermoede gebruik van illegaal hout in verschillende grote bouwprojecten in Nederland, zoals de Hoge Snelheidslijn, de Volkerakbrug in Zeeland en de VINEX-locatie Leidsche Rijn.

De aangifte-actie is onderdeel van de Greenpeace campagne "Illegaal hout is crimineel", die vorig najaar van start ging. De aangiftes worden binnenkort aan de Nederlandse overheid aangeboden. Deze druk is van invloed, als de Europese Unie onder Nederlandse voorzittersschap dit najaar besluit over het Europees actieplan tegen illegaal hout. Greenpeace vindt dat een verbod op de import van illegaal hout onderdeel moet zijn van deze plannen. Nederlandse politici zijn al enigszins alert op het probleem van illegale houtkap. Geïnspireerd op de Greenpeace campagne nam de Tweede Kamer in december vorig jaar een motie aan, waarin ze de regering oproept te pleiten voor een Europees importverbod van illegaal hout.

De gigantische boomstronk staat van 10:00 tot 17:00 op Nieuwmarkt, bij De Waag, in Amsterdam. Na Amsterdam komt de boomstronk op 7 maart tijdens de Oppadbeurs op het Jaarbeursplein in Utrecht (10:00 tot 16:00), op 13 maart op het Stadhuisplein in Eindhoven (13:30 tot 18:00) en op 14 maart op het Schouwburgplein in Rotterdam (10.00-17.00, deze laatste onder voorbehoud).