Partij voor de Dieren


Partijcongres Partij voor de Dieren stelt programma en kandidatenlijst vast
07-03-2004

Utrecht, 6 maart 2004 - Het Partijcongres van de Partij voor de Dieren heeft mr. Marianne Thieme (32) gekozen als lijsttrekker voor de Europese verkiezingen op 10 juni a.s. De jarige Thieme werd luidkeels toegezongen door de ca. 125 deelnemers aan het congres in Utrecht. Zij was eerder lijsttrekker voor de partij tijdens de verkiezingen voor de Tweede kamer van 2003. Bij die verkiezingen besloten 50.000 kiezers om op de partij te stemmen. Thieme heeft als voorwaarde aan haar kandidatuur verbonden ook beschikbaar te willen zijn als lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2007. Om die reden heeft het partijbestuur ervoor gekozen een sterke kandidaat voor te dragen voor de tweede plaats van de kieslijst, ir. Marjolein de Rooij die bereid is de laatste 2 jaar in het Europese parlement de plaats van Thieme over te nemen. Op de nu vastgestelde kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren staan in totaal 20 kandidaten.

Het grote aantal bekende Nederlanders/dierenbeschermers (10!) dat als lijstduwer wil optreden voor de Partij voor de Dieren is uniek in de Nederlandse en Europese parlementaire geschiedenis. Nooit eerder nam een partij deel aan de verkiezingen met evenveel bekende lijstduwers als "echte kandidaten". Zonder de ambitie te hebben persoonlijk een zetel in het Europese Parlement in te willen nemen, verklaren ze met hun plaats op de lijst hoe groot zij het belang achten dat de Partij voor de Dieren gekozen zal worden. Naast de professoren Paul Cliteur ("dierenwelzijn is de morele blinde vlek van onze samenleving") en Dirk Boon (ex-hoogleraar dierenrecht), valt op dat er een groot aantal schrijvers (Wolkers, van Keulen, Meuldijk, 't Hart, Kousbroek) de bezorgdheid over het gebrek aan aandacht voor dierenrechten deelt. Martin Gaus vertegenwoordigt de bezorgdheid van het grote publiek, Gerti Bierenbroodspot representeert samen met Jan Wolkers de zorgen die over dierenwelzijn leven onder beeldend kunstenaars. Henk Keilman, voorzitter van de Nederlandse Vegetariersbond en zakenman (volgens de Quote 500 de 'Leukste Nieuwe Rijke Nederlander') representeert het groeiende aantal Nederlandse consumenten dat geen dierenleed meer wil eten.

Uit de kandidatenlijst blijkt dat de Partij voor de Dieren als nieuwe politieke beweging erin geslaagd is de oude links/rechtstegenstelling te overstijgen. Waar dierenwelzijn door velen als een "links" thema gepercipieerd wordt heeft de partij nu ook kandidaten met een rechtse achtergrond aan zich weten te binden zoals het prominente VVD-lid Paul Cliteur en zakentycoon Henk Keilman. Bij de afgelopen verkiezingen bleek uit onderzoek van de VVD dat die partij 10.000 stemmen kwijtraakte aan de PvdD.

De Franse Jagerspartij is in het Europese parlement vertegenwoordigd met maar liefst vijf afgevaardigden, geen enkel land vaardigde nog een lid voor het parlement af namens een specifieke dierenbelangenpartij. In vier andere Europese landen zullen partijen met dierenbelangen als hoofdthema deelnemen aan de Europese verkiezingen (Frankrijk, Duitsland, Spanje, Luxemburg). Algemeen wordt aangenomen dat de Nederlandse PvdD van hen de meest kansrijke zal zijn om een of meer zetels in het EP te behalen en daarmee geschiedenis te schrijven in de strijd voor dierenbelangen.Geen enkele andere Nederlandse partij plaatste uitgesproken dierenbeschermers op een verkiesbare plaats voor de Europese verkiezingen. De stormachtige ontwikkeling in Nederland van de Partij voor de Dieren laat zien dat sprake is van een nieuwe emancipatiebeweging die snel aan acceptatie wint. De levensbeschouwing die 4 miljoen georganiseerde dieren-, natuur en milieubeschermers delen blijkt onvoldoende gerepresenteerd te worden door de traditionele politieke partijen.