GROENLINKS TWEEDE KAMERFRACTIE

Extra bezuinigen onnodig door begrotingsplan GroenLinks

GroenLinks stelt voor om de nationale begroting van Nederland en andere EU-lidstaten te schonen voor Europese inkomsten en uitgaven. Nederland, dat nu jaarlijks 3 miljard euro netto investeert in de Europese economie, hoeft dat dan niet langer als uitgave mee te tellen in de nationale begroting. Als het kabinet dit plan zou uitvoeren, vervalt ook de noodzaak om dit voorjaar extra te bezuinigen, omdat het begrotingstekort dan vanzelf onder de 3% komt te liggen.

In 2004 staat de Nederlandse overheid netto zo'n 3 miljard af aan 'Brussel'. Dit is het saldo van betalingen en ontvangsten tussen Nederland en Europa. Minister Zalm wil deze netto-betaling omlaag brengen door een zogenaamde netto-begrenzer in te voeren. Veel EU-landen zien hier echter niets in.

GroenLinks lanceert daarom een nieuw voorstel: de netto-betaling van een lidstaat aan de Europese Unie, dan wel de netto-ontvangst van een lidstaat van de Europese Unie, wordt verrekend met het nationale begrotingstekort (EMU-saldo). Voor Nederland zou dit betekenen dat in 2004 het begrotingstekort zonder verdere maatregelen onder de 3% komt te liggen.

De redenen voor dit voorstel zijn:

1) Een netto-betaling is een investering in de Europese economie en de waarde van de euro. Dat wordt nu niet gehonoreerd.
2) Landen die per saldo bijdragen aan de Europese eenwording worden daarvoor gestraft. Het begrotingssaldo valt lager uit dan indien geen netto betaling zou plaatsvinden.

3) Een netto-betaling aan de Europese Unie is geen uitgave voor de nationale economie. Er is geen reden waarom deze uitgave meegeteld moet worden voor het nationale begrotingssaldo.

Door het saldo van Europese betalingen en ontvangsten buiten de berekening van het begrotingssaldo te houden, wordt recht gemaakt wat krom is. Bovendien wordt voorkomen dat Nederland mede als gevolg van een hoge netto-betaling in 2004 óók nog extra moet bezuinigen. Tenslotte zal deze maatregel het debat over de (nationale bijdrage aan) de Europese begroting ten goede komen. Zo ontstaat meer ruimte voor een solide Europese begroting met een duurzaam landbouwbeleid en een effectief sociaal beleid met minder ruis van nationale financiële belangen.

Dit voorstel leidt tot aanpassing van het geldende Stabiliteit- en Groeipact. GroenLinks blijft voorstander van een hervorming van het pact met onder meer bindende afspraken voor structurele begrotingssaldi en meeweging van de hoogte van de staatsschuld en nationale pensioenbesparingen.

Kees Vendrik
Den Haag/Amsterdam 06 -1830 6001


06 mrt 04 11:38