Regering.nl

Ministeries recent
Kamerstukken
foto: Nederlandse soldaten in Irak 5 mrt 2004
DEFENSIE BEKIJKT MOGELIJKE VERLENGING MISSIE IN IRAK

Defensie begint vanaf half maart met de militaire planning voor een mogelijke verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage in Irak. Een besluit over de feitelijke verlenging van de missie is nog niet genomen.

Een dergelijk besluit kan momenteel niet worden genomen vanwege de vele onzekerheden op het internationale politieke vlak. Wel is minister Kamp (Defensie) gemachtigd om vanaf half maart te beginnen met de militaire planning voor een eventuele verlenging van de Nederlandse militaire bijdrage in Irak. Het kabinet benadrukt dat het met het verzoek aan Kamp niet vooruitloopt op de politieke besluitvorming over de verlenging van de missie in Irak.

Politieke onzekerheden hebben onder meer te maken met de totstandkoming van de interim regering in Irak, het al dan niet halen van de afgesproken data in het politiek akkoord van 15 november 2003, de ontwikkeling van de rol van de VN in Irak, de inhoud van de veiligheidsovereenkomst die de taken en de status van een internationale troepenmacht vastlegt, en een uitnodiging van Iraakse autoriteiten tot blijvende aanwezigheid van een internationale troepenmacht.

Minister Kamp heeft inmiddels de luchtmobiele brigade gevraagd zich voor te bereiden op de eventuele mogelijkheid over vier maanden de militairen van SFIR III af te lossen.
Bron:



Zie het origineel

- nieuwsbericht Defensie

- brief aan de Tweede Kamer

Dossiers
Irak: SFIR

Lijn

© 2002-2003 Rijksvoorlichtingsdienst