Politie Friesland

Politieberichten van 05/03 13.00 t/m 06/03 13.00 uur

Fryslân 06-03-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 058 - 880 8272.

Drachten: woninginbraak
Tussen donderdag 17.30 uur en vrijdag 08.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Alferhof. Er werden enkele videospelletjes en sieraden weggenomen. Men kwam de woning binnen door een slot te forceren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Holwerd: brand in schuur
De politie verleende vrijdag om 13.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een brand in een schuur aan De Hoarnen. Er raakte niemand gewond. De brandweer bestreed het vuur maar kon niet meer voorkomen dat de schuur grotendeels verloren ging. Ook een personenauto die in de schuur geparkeerd stond was niet meer te redden. De politie stelt een onderzoek in.

Burgwerd: eenzijdige aanrijding met gewonde
Vrijdagochtend raakte een vrouw gewond tijdens een eenzijdige aanrijding aan de Westergoawei. De 36-jarige automobiliste uit Spannum was met haar personenauto op de kop in een sloot tot stilstand gekomen. Daarbij raakte ze gewond en werd per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Na een medisch onderzoek werd ze weer ontslagen. De automobiliste was tijdens de rit met de autowielen in de berm terechtgekomen. Na een stuurcorrectie kwam de wagen in een slip en kwam vervolgens in de sloot terecht. Het slachtoffer werd door 23-jarige inwoner van Ijlst, een 22-jarige inwoner van Sneek en een 22-jarige inwoonster van Tzum uit haar benarde positie bevrijd. Toen de politie ter plaatse kwam was de vrouw al door haar redders uit het voertuig gehaald. Ze was aan de andere kant van een brede sloot op het droge geklommen. Hierdoor konden de hulpverleners (o.a. ambulancepersoneel) het slachtoffer niet direct bereiken. De politie vroeg ondersteuning van de brandweer om met een ladderwagen te komen. In afwachting van de brandweerwagen hielden de agenten een voorbijgaande bedrijfsauto met ladders aan. Het ambulancepersoneel kon toen eerste hulp verlenen via een ladder die over de sloot gelegd werd. Toen de brandweer met de gevraagde ladderwagen arriveerde, werd het slachtoffer samen met het ambulancepersoneel over de brede sloot getild. De personenauto van de automobiliste raakte ernstig beschadigd en werd door een sleepbedrijf afgevoerd.

Drachten: wilplasser beboet
Vrijdag, om 23.00 uur, werd een 20-jarige Leeuwarder aangehouden toen hij aan het Moleneind stond te urineren tegen de gevel van het politiebureau. De verdachte kreeg een bekeuring van 50,-- en werd daarna weer vrijgelaten.

Burgum: winkeldiefstal
Op vrijdag werd om 12.45 uur een verdachte aangehouden aan de Markt terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 29-jarige inwoonster van Burgum, wilde drie pakken Liga uit een supermarkt meenemen zonder te betalen. Daarnaast had de vrouw twee kant en klare maaltijden zelf afgeprijsd. Het totaal van de weggenomen goederen was E 12,21. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord werd. Ze werd na verhoor weer vrijgelaten. Een 39-jarige inwoner van Burgum deed aangifte.

Sneek: gaslek
De politie verleende vrijdag vanaf 15.45 uur tot zaterdag 01.00 uur assistentie tijdens een gaslek aan de Lemmerweg. Er was geen gevaar voor omwonenden. Op verzoek van de brandweer werd de Lemmerweg afgesloten voor alle verkeer. De brandweer stelde samen met het nutsbedrijf Essent een onderzoek in naar het lek. Het lek werd in de loop van de avond opgespoord en gerepareerd. Rond 01.00 uur was de situatie weer normaal en werd de weg weer vrijgegeven voor al het verkeer.

Warten: bedrijfsinbraak
Tussen donderdag 17.00 uur en vrijdag 09.00 uur werd ingebroken in een kantoorruimte van een bedrijfspand aan de Butenstreek. Er werd een pc en een printer weggenomen. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren. Een 38-jarige inwoner van Warten deed aangifte.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Garyp: Siegerswald, zaterdag 04.50 uur, 21-jarige inwoner van Sumar, 790 ug/l, rijverbod 9 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Drachten: Zuidkade, zaterdag 04.50 uur, 21-jarige inwoner van Zwolle, 520 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist.

Joure: Kon. Wilheminalaan, zaterdag 04.50 uur, 23-jarige inwoonster van Joure, 545 ug/l, rijverbod 5 uren, automobiliste.

Drachten: Ureterpvallaat, zaterdag 02.43 uur, 50-jarige inwoner van Bakkeveen, rijverbod 3 uren, automobilist.

Idaerd: Rijksweg A32, zaterdag 02.10 uur, 30-jarige inwoner van Pingjum, 480 ug/l, rijverbod 4 uren, automobilist.

Leeuwarden: Foudering, vrijdag 21.10 uur, 50-jarige Leeuwarder, 265 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Herbaijum, Rijksweg, zaterdag 01.33 uur, 17-jarige Harlinger, 260 ug/l, rijverbod 1 uur, bromfietser.

Sondel: Jac. Boomsmastraat, zaterdag 01.15 uur, 21-jarige inwoner van Sondel, 330 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Leeuwarden: Het Vliet, zaterdag 01.10 uur, 31-jarige Groninger, 300 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Oosternijkerk: vrijdag 08.30 uur, De Bourren, 77-jarige inwoner van Oosternijkerk, rijverbod 24 uren, automobilist. Agenten zagen dat de bestuurder aanstalten maakte om te gaan rijden terwijl de verdachte onder invloed van alcohol was.

Dearsum: Snitserdyk, zaterdag 00.25 uur, 32-jarige Harlinger, 425 ug/l, rijverbod 4 uren, automobilist.

Burgum: Oude Commissieweg, zaterdag 00.30 uur, 28-jarige inwoonster van Veenwouden, 290 ug/l, rijverbod 2 uren, automobiliste.

Sneek: Rijksweg A7, vrijdag 22.35 uur, 38-jarige inwoner van Enschede, 765 ug/l, rijverbod 9 uren. De automobilist bestuurde een auto terwijl hij een rijontzegging had.

Het rijbewijs van de verdachte kon niet ingenomen worden omdat het al ingenomen was i.v.m. redicief gedrag als alcoholrijder.

Leeuwarden: Gardeniersweg, vrijdag 22.45 uur, 46-jarige inwoner van Munein, 415 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden
Zaterdag, om 05.55 uur, werd aan de Nieuwestad een verdachte aangehouden terzake verzet en belediging. De agenten waren bezig met het uitschrijven van een bekeuring voor wildplassen. Als een van de omstanders bemoeide een 19-jarige Leeuwarder zich met de actie van de politie. Toen de agenten hem vroegen om te vertrekken voldeed hij niet aan het verzoek en gedroeg hij zich opstandig. Hierop werd de verdachte aangehouden. Tijdens de transfer naar het bureau uitte hij beledigende taal naar de agenten. Daarnaast trapte hij meerdere keren tegen de portier van de politieauto. De portier raakte ontzet. De verdachte werd voorgeleid en verhoord. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten.
Een tweede verdachte, een 22-jarige Leeuwarder, beledigde een agent tijdens de aanhouding van de 19-jarige Leeuwarder. Hierop werd ook de 22-jarige Leeuwarder aangehouden en naar het bureau gebracht. Hij werd voorgeleid en verhoord en mocht daarna weer naar huis.

Fryslân: geheime zenders
Vrijdagavond verleende de politie assistentie aan de
radiocontroledienst. In Berlikum werd aan de Jan Groenewoldwei en in Twijzelerheide werd aan het Stoulwynderspaed zendapparatuur aangetroffen en in beslag genomen. Alle verdachten kregen een proces-verbaal.

Leeuwarden: verdachten aangehouden
Zaterdag werden om 02.30 uur twee verdachte aangehouden na een poging tot een woninginbraak aan de Beethovenstraat. De 40-jarige bewoner was gewekt door ongebruikelijke geluiden rond zijn woning en ging op onderzoek uit. Hij zag dat er twee mannen voor het raam stonden die er vandoor gingen toen ze ontdekt werden. De politie was snel ter plaatse en zocht de omgeving af. In de omgeving van de Mozartstraat en de Cesar Franckstraat werden op verschillende plaatsen twee verdachten aangetroffen. Beide verdachten, inwoners van Drachten van 18 en 19 jaar, werden naar het bureau gebracht. Hier werden ze voorgeleid, verhoord en ingesloten. Uit verhoor bleek dat de 18-jarige verdachte onschuldig was. In de loop van zaterdag werden beide verdachten weer in vrijheid gesteld. De 40-jarige Leeuwarder deed aangifte. De politie zet het onderzoek voort.

Leeuwarden: getuigenoproep na diefstal auto met geweld
Vrijdag werd om 20.00 uur een auto gestolen aan het Zwitserswaltje. Toen een 32-jarige Leeuwarder bij zijn auto arriveerde moest hij onder bedreiging van een vuurwapen of een vuurwapen gelijkend voorwerp de autosleutels afgeven aan twee onbekende negroïde mannen. De verdachten ketenden de Leeuwarder met handboeien aan een boom vast en reden met zijn auto weg. De brandweer bevrijdde de man door de handboeien los te knippen en het slachtoffer werd naar het MCL-Zuid te Leeuwarder gebracht voor een medisch onderzoek. Nadere details van de gestolen personenauto: Chrysler PT Cruiser 2.0, bouwjaar 2003, kleur: zilver, kenteken 30-GN-GF, chassisnummer: 1C8FYN 8913 T634938. Van het signalement van de verdachten is als volgt. Verdachte 1: man tussen
1.80 1.90 m .lang, tussen 20/30 jaar, Afrikaans uiterlijk, donker haar in vlechtjes tot schouderlengte, hij droeg een witte jas met op de achterkant het woord Adidas, zwart lederen handschoenen, een donkerblauwe jeans met een zak aan de zijkant van het bovenbeen, witte sportschoenen, sprak een onbekende buitenlandse taal. Verdachte 2: tussen 1.70 1.80 m. lang, tussen 2/30 jaar, normaal postuur, Afrikaans uiterlijk, kort geknipt zwart haar met korte bakkebaarden, op het puntje van zijn kin droeg hij een dun verticaal streepje van zijn baard, hij droeg een zwart lederen ¾ jas, wit/grijze jeans met op de achterzijde t.h.v. het bovenbeen een onbekende tekst in donkerblauwe letters, witte sportschoenen, sprak een onbekende buitenlandse taal. Getuigen worden gevraagd om zich te melden via telefoonnummer 0900 8844. De Leeuwarder deed aangifte. De politie onderzoekt de zaak.