Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 12 februari 2004

Rechten rond seks en voortplanting centraal op conferentie Wereldvrouwendag

De bevordering van rechten voor vrouwen op het gebied van seks en voortplanting en de rol van cultuur hierin staan centraal op een internationale conferentie, die 7-9 maart in het Tropeninstituut in Amsterdam wordt gehouden. De conferentie, die samenvalt met Wereldvrouwendag op 8 maart, wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het VN-bevolkingsfonds (Unfpa). Een groep van ongeveer 100 deskundigen uit de hele wereld debatteert tijdens deze conferentie in het bijzonder over zaken als religie en jongeren. Voorzitters van de conferentie, getiteld 'Reproductive Rights and Culture' zijn minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en Unfpa-directeur Thoraya Obaid.

Sterfte in het kraambed, verkrachtingen, ongewenste zwangerschappen, genitale verminking door besnijdenis en hiv-besmettingen zijn de bekendste voorbeelden van de enorme problemen op het gebied van de zogenoemde reproductieve en seksuele rechten en gezondheid wereldwijd. Sterfte door hiv/aids, kind- en moedersterfte, gezondheidsproblemen en de achtergestelde positie van vrouwen vormen een belangrijke oorzaak van armoede en onderontwikkeling in de wereld.

Nederland speelt sinds de VN-bevolkingsconferentie in Cairo in 1994 internationaal een voortrekkersrol op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Hiermee worden bedoeld: alle middelen, voorzieningen, rechten en mogelijkheden die vrouwen, mannen en jongeren nodig hebben om zelf verantwoord te kunnen beslissen over hun seksuele leven en kindertal. Nederland hamert erop dat de in Cairo gemaakte afspraken nu ook spoedig daadwerkelijk worden uitgevoerd. Kort samengevat betekent dit dat iedere seksuele handeling vrij van dwang of infectie moet zijn; dat zwangerschap vrijwillig moet zijn; en dat elke geboorte gezond moet verlopen.
De uitvoering van deze agenda ontmoet echter de nodige obstakels. Conservatieve krachten op de wereld lijken aan te sturen op een breuk met de internationale afspraken hierover. Onenigheid over onder meer voorlichting en de verstrekking van voorbehoedsmiddelen staat hierbij centraal. Volgens minister Van Ardenne is er een nieuw politiek élan nodig om reproductieve gezondheid hoog op de agenda te houden.

Op de conferentie zal er speciale aandacht zijn voor de rol van cultuur. 'De problemen kunnen pas echt worden aangepakt als we de culturele achtergronden ervan bestuderen en proberen te begrijpen. Vervolgens moeten dialoog en samenwerking tot verandering leiden. Bijvoorbeeld door ook de discussie aan te gaan met religieuze instanties en regeringen en via voorlichting en onderwijsprogramma's', zo meent Van Ardenne .