Ingezonden persbericht


Nijmegen, 19 februari 2004

Persbericht

Je weet niet wat je ziet

Expositie over gezichtsvermogen en gezichtsbedrog

Op zondag 7 maart wordt om 13.00 uur de tentoonstelling Je weet niet wat je ziet feestelijk geopend in het Natuurmuseum Nijmegen. Onder het genot van bedrieglijk kleurrijke hapjes en drankjes kunnen bezoekers een gekke bril in elkaar knutselen. En heb je zelf nog ergens een maffe bril liggen? Zet hem die middag op, dan kom je gratis binnen!

Om te kunnen zien hebben wij natuurlijk onze ogen nodig. Maar het zijn de hersenen die het uiteindelijke beeld bepalen. De expositie heeft als onderwerp gezichtsvermogen en gezichts-bedrog. Kamertjes vol ogen, optische illusie, reclame en kunst. Ontdek je ogen als handige camera s en zet je lenzen op scherp. Zoek uit hoe het met dierenogen zit. De expositieruimte is opgedeeld in vijf verschillende kamertjes: een omgekeerde woonkamer, een natuurkamer, een kunstkamer, een reclamekamer en een zwart/wit kamer, elk met een geheel eigen sfeer. Een doe- en kijktentoonstelling voor jong en oud. Je weet niet wat je ziet is te zien in het Natuurmuseum Nijmegen van 7 maart tot en met 12 september 2004.

Ogen als camera s: Wie de tentoonstelling binnenloopt merkt meteen dat er iets vreemds aan de hand is. De woonkamer staat namelijk op z n kop. Stoot je hoofd niet aan de prullenbak en kijk uit je doppen. Heel even zien bezoekers de wereld zoals wij die zouden zien zonder hulp van onze hersenen. Kunnen we nog wel op onze ogen vertrouwen?

Ogen worden bedrogen: Bij de plafondlamp linksaf kom je in de wereld van gezichtsbedrog. Je gelooft je ogen niet. Ronddraaiende cirkels worden een tonnetje, water stroomt omhoog en de vloerbedekking gaat bewegen. Hier helpt geen bril tegen! Als je ogen moe zijn van het kijken, mogen ze uitrusten bij de holle lenzen, bolle spiegels en de praxinoscoop.

Ogen op steeltjes: Ogen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar niet alle ogen zitten op dezelfde plek of hebben dezelfde functie. Eén van de kamers in de expositie is geheel gewijd aan ogen en zicht in het dierenrijk. Want niet alle dieren zien de wereld zoals wij. Slakken hebben namelijk ogen op steeltjes, spinnen hebben twee rijen ogen en bijen zien ultraviolet. Kijk zelf even mee met de nachtogen van een uil en ervaar de panoramaview van een schaap.

Ogen als schoteltjes: Het maakt een groot verschil of je gaat shoppen met een hongergevoel of met een volle maag. Heb je honger, dan krijg je ogen als schoteltjes. Reclamemakers weten dit. Ontdek in onze supermarkt hoe je ogen verblind raken als je maag gaat rammelen.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt ¬ 2, - voor volwassenen en ¬ 1,50 voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl.

Geachte redactie,

Wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met pr-medewerker Maarten van de Ven, telefoon 024 - 3297070 of via pr@natuurmuseum.nl.

De foto s, gemaakt door onze medewerker Yvonne Bloemena, zijn rechtenvrij te gebruiken.