Gemeente Enschede

Natuurlijk kunst! "Dubbelbeelden" tonen natuur in de kunst


Enschede, 23-02-2004

Natuurlijk kunst!

'Dubbelbeelden' tonen natuur in de kunst.

Op zondag 7 maart om 15.00 uur opent kunsthistorica Elvira van Eyl een bijzondere expositie in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark te Enschede. Twee Enschedese kunstenaars presenteren hier met hun 'Dubbelbeelden' een verrassende combinatie van natuur en kunst. De afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede greep deze kans aan om de Landschap-Kijkobjecten, die op landgoed Het Wageler staan, op een speelse manier onder de aandacht van kinderen te brengen met een Kunst-Kijk-Natuurspeurtocht. Op zondag 28 maart van 13.00-16.00 uur is er een creatieve activiteitenmiddag waar jong en oud onder begeleiding van een van de kunstenaars zijn eigen 'Bordje Natuur' kan maken.

Beelden en collagekasten

Veel kunstenaars laten zich door de natuur inspireren en gebruiken natuurlijke vormen of elementen in hun werk. In en rondom bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner staan beelden van Bert Otter en hangen collage-kasten van Marijke Timmerman. Zij passen beiden vormen uit de natuur toe in hun kunst. In de stenen en houten beelden van Bert Otter zijn dier- en plantvormen verwerkt op een verrassende en soms humoristische manier; zo presenteert hij twee grote stenen slakkenhuizen als kruiwagen. Marijke Timmerman maakt fotoprints waarin vormen van schelpen, fossielen en bloemen met elkaar zijn verweven. Als rode draad door het werk heen is een blad van de skeletplant te zien. Zij noemden hun gezamenlijke werken 'dubbelbeelden' omdat zij vaak twee verschillende versies van hetzelfde thema tonen, die elkaar spiegelen en elkaars tegenhanger vormen.

Kunst- en Natuureducatie

Dat kunst en natuur heel goed kunnen samengaan is o.a. te zien aan de Landschap-Kijkobjecten die her en der verspreid op landgoed Het Wageler staan. Zij zijn ontworpen door de Enschedese kunstenares Eva Merel Meinen en accentueren een aantal verschillende landschapselementen die op het landgoed en in het park terug te vinden zijn: de bosrand, de es, een houtwal, het water dat door dit gebied stroomt en het Twentse Coulissenlandschap. Een brochure van de afdeling NatuurEducatie geeft de bezoeker die de wandeling langs deze Landschap-Kijkobjecten maakt, interessante achtergrondinformatie over de objecten en de landschapselementen die hij tegenkomt. Speciaal voor kinderen is er de Kunst-Kijk-Natuurspeurtocht die langs dezelfde route voert en op iedere plek waar een kunstobject staat, kinderen het landschap laat beleven op een speelse manier. Beide brochures zijn gratis verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.

'Bordje Natuur'

Voor bezoekers die zelf aan de slag willen met het thema 'Kunst en Natuur' organiseert de afdeling NatuurEducatie samen met een van de kunstenaars een activiteitenmiddag op zondag 28 maart van 13.00 - 16.00 uur. Zowel kinderen als volwassenen kunnen dan hun eigen 'Bordje Natuur' vervaardigen en er een fraai kunstwerk van maken. Dit alles speelt zich af in en buiten bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark. De mooiste exemplaren kunnen hier ook worden tentoongesteld. Het 'Bordje Natuur' wordt gemaakt met behulp van papier en materialen uit de natuur. Toegang en deelname zijn gratis, en iedereen kan er aan meedoen.

Openingstijden en meer informatie

Bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de hoofdingang van het Ledeboerpark aan de Hengelosestraat in Enschede. Na 300 meter aan de rechterkant ligt het gemeentelijk bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is geopend van ma. t/m vr. van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 16. 00 uur (vanaf maart geopend tot 17.00 uur)

Op zaterdag gesloten. De entree en deelname aan de activiteiten is gratis.

---

Gepubliceerd op 23-02-2004 © Copyright gemeente Enschede Naar