Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 3 maart 2004

MINBZ: Conferentie Wereldvrouwendag over de invloed van cultuur op seksualiteit en kinderen krijgen.

De invloed van cultuur op (vrouwen)rechten zoals zeggenschap over seksualiteit en kinderen krijgen staat centraal tijdens de internationale conferentie 'Cairo and beyond' die van 7-9 maart in Amsterdam wordt gehouden. Ongeveer tachtig experts, academici, beleidsmakers en politici uit de hele wereld bespreken hier hoe vrouwen de baas kunnen worden over hun eigen lichaam, en welke rol cultuur hierbij speelt. Onder de genodigden bevinden zich Sima Samar , ex minister van vrouwenzaken in Afghanistan, Pascal Mocumbi, premier van Mozambique, Marta Alica Alanis van de Latijnsamerikaanse organisatie 'catholics for free choice', Femi Aina Fasinu, voorzitter van de African Advocats for Youth en Hauwa Ibrahim, advocate van Amina Lawal.

De conferentie wordt georganiseerd op initiatief van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en UNFPA-directeur Thoraya Obaid.

Elke minuut sterft een vrouw aan onnodige complicaties bij zwangerschap en bevalling en worden 10 personen besmet met HIV/AIDS. In Noord-Sudan wordt 90 procent van de vrouwen genitaal verminkt. Jaarlijks worden 15 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 zwanger. Zomaar wat cijfers die illustreren hoe het gesteld is met vrouwenrechten op het gebied van seksualiteit en kinderen krijgen. Tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Cairo in 1994 werd wereldwijd erkend dat AIDS-doden, kind- en moedersterfte en gezondheidsproblemen een belangrijke oorzaak vormen voor armoede en onderontwikkeling in de wereld. Nederland speelt sinds de bevolkingsconferentie een voortrekkersrol op het gebied van 'seksuele en reproductieve gezondheid en rechten' en hamert erop dat de in Cairo gemaakte afspraken nu daadwerkelijk moeten worden uitgevoerd.