LINDBLOM PR

Meisjesbesnijdenis centraal onderwerp op Wereldvrouwendag

De bevordering van rechten voor vrouwen op het gebied van seks en voortplanting en de rol van cultuur hierin staan centraal op een internationale conferentie, die 7-9 maart in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt gehouden. De conferentie 'Cairo and Beyond', die samenvalt met Wereldvrouwendag op 8 maart, wordt georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het VN-bevolkingsfonds (Unfpa). Voor-zitters van de conferentie zijn minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne en Unfpa-directeur Thoraya Obaid.

Meisjesbesnijdenis, sterfte in het kraambed, verkrachtingen, ongewenste zwangerschappen, en hiv-besmettingen zijn de bekendste voorbeelden van de enorme problemen op het gebied van de zogenoemde reproductieve en seksuele rechten en gezondheid wereldwijd. Sterfte door hiv/aids, kind- en moedersterfte, gezondheidsproblemen en de achtergestelde positie van vrouwen vormen een belangrijke oorzaak van armoede en onderontwikkeling in de wereld.

Op de conferentie bestaat speciale aandacht voor de rol van cultuur. 'Goede wetgeving is van groot belang. Het in Nederland strafbaar stellen van meisjesbesnijdenis in het buitenland, zoals nu is besloten door Minister Donner, is dan ook een belangrijke stap. Maar daarmee zijn wij er nog niet, strafbaar stellen alleen is niet voldoende. Wij moeten mensen proberen te overtuigen en problemen als meisjesbesnijdenis, ongewenste zwangerschappen en HIV/AIDS bespreekbaar maken. Wij moeten leiders uit verschillende culturele en religieuze gemeenschappen over deze onderwerpen aanspreken,' zo meent Van Ardenne.