Politie Friesland

Politieberichten van 06/03 13.00 uur t/m 07/03 13.00 uur

Fryslân 07-03-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen, tussen 07.00 - 15.00 uur, bellen met Bureau Communicatie via 058 - 880 8272.

Surhuisterveen: winkeldiefstal
Zaterdag werd om 10.40 uur een verdachte aangehouden aan De Kolk terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 28-jarige inwoonster van Surhuisterveen, wilde vier kopjes, een kom en drie zakjes snoep meenemen zonder te betalen. De verdachte werd door winkelpersoneel overgedragen aan de politie. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar ze voorgeleid en verhoord werd. Na verhoor werd de verdachte weer vrijgelaten. Een 25-jarige inwoonster van Noardburgum deed aangifte.

Heerenveen: inbraak rijwielhandel
Zaterdag werd rond 22.15 uur ingebroken in een fietsenwinkel aan de Trambaan. Er werd een mountainbike weggenomen. De komende dagen wordt nader geïnventariseerd of er verder nog goederen zijn weggenomen. Men was de winkel binnengedrongen door een raam te forceren. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Drachten: wildplasser aangehouden
Zondag zagen surveillerende agenten dat een 25-jarige inwoner van Gorredijk tegen de voorgevel van een restaurant aan de Noordkade stond te urineren. De verdachte weigerde zijn identiteit bekende te maken. Hij werd aangehouden en naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid en verhoord werd. Na verhoor is de verdachte weer vrijgelaten.

Tytsjerk: rijbewijs ingevorderd
Van een 36-jarige automobilist uit Dokkum werd zaterdag omstreeks 20.45 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de Rijksstraatweg 185 km/u terwijl daar 100 km/u is toegestaan.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Veldbies, zondag 03.57 uur, 30-jarige Leeuwarder, 565 ug/l, rijverbod 6 uren, bromfietser.

Hurdegaryp: Rijksstraatweg 03.30 uur, 23-jarige inwoner van Hurdegaryp, 405 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Jelsum: Bredyk, zondag 01.25 uur, 55-jarige Leeuwarder, 495 ug/l, rijverbod 5 uren, bromfietser.

Leeuwarden: Europaplein, zaterdag 18.04 uur, 34-jarige inwoner van Menaldum, 330 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist. Bestuurder ontving tevens een proces-verbaal omdat hij een snelheidsovertreding maakte. Op de N383 t.h.v. Marssum reed hij 136 kilometer per uur in plaats van de toegestane maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

Drachten: Noorderbuurt, zondag 05.35 uur, 21-jarige inwoner van Drachten, 690 ug/l, rijverbod 8 uren, rijbewijs ingevorderd, bromfietser. Bij het zien van een politieauto ging de verdachte er vandoor op zijn bromfiets. In de Oosterstraat gleed de verdachte met zijn scooter uit en kwam tegen een winkelruit tot stilstand wat hierdoor vernield werd.

Heerenveen: filevorming A32 door autobrand
Zaterdag ontstond rond 14.00 uur filevorming op de A32 op het wegtraject Wolvega, richting Heerenveen. Door een autobrand werd een rijstrook tijdelijk afgesloten. Een personenauto van een 28-jarige automobiliste uit Wolvega brandde ter hoogte van het Abe
Lenstrastadion volledig uit. Agenten en personeel van de ANWB probeerden het vuur met een poederblusser te bestrijden. Dit was onvoldoende. Even later arriveerde de brandweer die het vuur snel onder controle had. De brandweer kon echter niet voorkomen dat de wagen volledig uitbrandde. De vermoedelijke oorzaak was kortsluiting in de stuurkolom. Een sleepbedrijf voerde het wrak af.

Harkema: bromfietser gewond
Zaterdag raakte om 14.15 uur een bromfietser gewond aan De Kriken. Het 20-jarige slachtoffer uit Harkema werd met handletsel en schaafwonden aan het gezicht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. De bromfietser wilde zijn gerepareerde bromfiets uitproberen en reed zonder helm. Tijdens de rit moest hij onverwachts remmen in verband met een tegemoetkomende auto. Hierdoor raakte de brommer in een slip waaroor de bromfietser viel.

Wolvega: diefstal uit garagebox
Uit een garagebox aan de Bachstraat werden zaterdag tussen 14.30 uur en 16.15 uur vijf autovelgen met band en een boormachine weggenomen. De diefstal van de 16 inch velgen met 205/45 Nankang banden en de groen/zwarte boormachine met paars boorschijf vond op klaarlichte dag plaats. Men drong de garagebox binnen via de naastgelegen leegstaande garagebox door het gaas tussen beide boxen door te knippen. De totale schade bedraagt 1.160,--. Een De politie roept getuigen die bijzonderheden gezien hebben op om contact op te nemen met politie Fryslân via telefoonnummer 0900 8844.

Heerenveen: vernieling
Zondag kreeg de politie om 01.10 uur een melding van geluidsoverlast aan de Beugel en ging op onderzoek uit. Toen de agenten arriveerden hoorden ze glasgerinkel en meerdere stemmen. Ter plaatse werd geconstateerd dat er meerdere personen aanwezig waren en dat een ruit (2.50 m x 0.40 m.) van een trappenhuis vernield was. In verband met het onderzoek naar de vernieling werden twee getuigen, een 24-jarige inwoner van Heerenveen en een 19-jarige inwoonster van Arum en een verdachte, een 24-jarige inwoner van Akkrum aan het bureau verhoord. De inwoner van Akkrum verklaarde dat hij wel tegen het glas had getrapt, maar dat het glas al kapot was. De politie onderzoekt de zaak.

Sneek: aanhouding verdachte
Zondag werd om 01.20 uur een verdachte aangehouden in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat. De verdachte, een 22-jarige inwoner van Sneek, wilde niet voldoen aan het verzoek van het barpersoneel om de zaak te verlaten. De verdachte had zich in de bar ongepast gedragen. Daarnaast had de verdachte de portier mishandeld door hem bij de keel vast te pakken. De verdachte werd naar het bureau gebracht waar bij voorgeleid, verhoord en ingesloten werd. Hij werd in de loop van zondagochtend weer vrijgelaten. De 21-jarige portier uit Sneek deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding verdachten
Zondag, om 03.15 uur, werden twee verdachten aangehouden aan de Nieuwestad. Een van de twee verdachten, een 20-jarige inwoner van Swichum en een 20-jarige inwoner van Reduzum, openden zonder aanleiding de portier van de stapvoets rijdende surveillanceauto. De agenten brachten de dienstauto tot stilstand en maanden de verdachten om van de wagen af te blijven. Ondanks dit verzoek werd de auto opnieuw vastgepakt. Daarop volgde een discussie waarbij de verdachten een confrontatie zochten met de agenten. Hierop werden beide verdachten aangehouden, ter plaatse voorgeleid en naar het bureau gebracht. Beide verdachten werden ingesloten en in de loop van zondag vrijgelaten.

Warten: aanrijding met letsel
Zaterdag vond om 19.30 uur een aanrijding aan de Midsbourren plaats waarbij een vrouw gewond raakte. Het slachtoffer, een 50-jarige inwoonster van Warten, werd met nekklachten naar het MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. De aanrijding ontstond toen een 20-jarige automobilist uit Stiens zijn auto wilde keren door achteruit de berm in te draaien. Bij het wegrijden merkte hij de auto van de 50-jarige bestuurster niet op. Een aanrijding was het gevolg en het voertuig van de 20-jarige bestuurder werd in de flank geraakt. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Leeuwarden: aanhouding verdachte na inbeslagname bromfiets De hoge snelheid van een bromfiets was op zaterdag om 00.40 uur de aanleiding voor een controle aan de Lange Marktstraat. De 17-jarige bromfietser uit Leeuwarder was niet in het bezit van een geldig bromfietscertificaat. De bromfiets werd voor nader onderzoek in beslag genomen in verband met de geconstateerde hoge snelheid. De bromfietser maakte ter plaatse telefonisch melding van dit feit bij zijn ouders. De agenten waren nog bezig met de afhandeling van de zaak toen een 42-jarige Leeuwarder arriveerde. De man was het niet eens met de inbeslagname van de bromfiets en reclameerde dit bij de agenten. Vervolgens wilde de man de zojuist in beslag genomen scooter uit de transferbus van de Stadswachten halen. Hierop ontstond een discussie. De verdachte gedroeg zich agressief en voldeed niet aan vorderingen van de agenten. De agenten moesten pepperspray gebruiken om de verdachte te bedwingen. Tijdens de schermutseling raakte een agent gewond toen de verdachte de agent een vuistslag in het gezicht gaf. De verdachte werd geboeid naar het bureau gebracht waar hij voorgeleid, verhoord en ingesloten werd. De verdachte zit nog ingesloten. Tijdens de schermutseling wilde de bromfietser vluchten wat door de inzet van een diensthond verhinderd werd. Tijdens de achtervolging werd de bromfietser door de diensthond in een arm gebeten. De jongeman werd voor een medische behandeling naar het MCL-ziekenhuis gebracht en kon na behandeling weer naar huis.

Sneek: vier verdachten openlijke geweldpleging aangehouden Op zondag ontstond omstreeks 03.00 uur een vechtpartij aan de Marktstraat. Toen agenten de vechtende partijen wilden scheiden, keerden de vechtenden en de omstanders (ongeveer vijftien personen) zich tegen de politie. Hierop werd versterking ingezet en de politie had de situatie daarna snel onder controle. Er werden vier personen aangehouden voor openlijke geweldpleging, een 28-jarige inwoner van Alkmaar en drie inwoners van Sneek in de leeftijd van 22, 17 en 24 jaar. Tijdens het incident raakten twee agenten gewond. Een van de twee agenten ging met beenletsel naar het ziekenhuis voor een medisch onderzoek. Tijdens de schermutseling werden drie personen door een diensthond gebeten. Er moeten nog een aantal betrokkenen verhoord worden. De politie heeft de zaak in onderzoek.